Wykonanie
Ostatnio wpadłam w szał
drożdżowych wypieków...Kolejne smaczne bułeczki..Ciasto zagniotłam wieczorem i włożyłam do miski , nakryłam torebką foliową i wstawiłam na noc do lodówki...Rano na śniadanie mieliśmy smaczne bułeczki..Nie zdążyłam zrobić polewy..ale i tak smakowały..Przepis znaleziony tutaj i cytuję za autorką..
Ciasto drożdżowe:3 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli5 łyżek
cukru3/4 szklanki ciepłej
wody1
jajko30 gr
drożdży70 gr roztopionego
masła naturalnegoNadzienie:2 łyżki
cynamonu1/2 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskichPolewa:100 gr
mascarpone1/4 szklanki roztopionego
masłapół szklanki
cukru pudrupół tabliczki rozpuszczonej
białej czekoladyszczypta
cynamonuDrożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, dodać do masy pół szklanki ciepłej
wody i odstawić w ciepłe miejsce, aby
drożdże podrosły (na ok. 15 minut). Następnie w dużej misce wymieszać suche składniki. Dolać
drożdże i resztę
wody oraz
jajko. Zagniatać przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. W międzyczasie rozetrzeć miękkie
masło z
cukrem i
cynamonem.Następnie wyjąć ciasto na posypaną
mąką stolnicę. Rozwałkować je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto posmarować masą
cynamonową i posypać
orzechami. Zwinąć w roladę i pokroić na grube (ok. 2 cm) plastry i układać w okrągłej blaszce w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie! Odstawić blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować
mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.Piec w temp. 180 stopni przez ok.35 minut.