Wykonanie
Nowe, fantastyczne
drożdżowe bułeczki! Z nadzieniem
czekoladowo -
cynamonowym, pokryte lukrem i paseczkami
czekolady. Z nimi nie straszne jesienne wieczory,
czekolada na dobre rozgoni wszystkie smutki świata ;-). Rozwałkowałam je jeszcze bardziej niż w poprzednim przepisie na bułeczki
cynamonowe, by zmieściło się do nich więcej fantastycznego nadzienia! Polecam na weekend :-).Składniki na 12 bułeczek:540 g
mąki pszennej80 g drobnego
cukru do wypieków3/4 łyżeczki
soli10 g suchych
drożdży lub 20 g
drożdży świeżych75 g
masła, roztopionego250 ml
mleka2 duże
jajkaMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując
mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym
masłem, posypać
cukrem wymieszanym z
kakao i
cynamonem oraz posypać startą
czekoladą. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego
boku, na kształt rolady.
Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować i zrobić na nich paseczki z roztopionej
czekolady, odrywać i podawać.Nadzienie
czekoladowe:80 g
masła80 g miałkiego
brązowego cukru2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka zmielonego
cynamonu80 g
czekolady (np. deserowej lub
mlecznej i gorzkiej pół na pół, w zależności od gustu)
Masło roztopić, lekko przestudzić.
Brązowy cukier wymieszać z
kakao i
cynamonem, odłożyć.
Czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki.Ponadto:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki wrzątkukilka kostek
czekolady deserowej lub gorzkiejZ
cukru i wrzątku utrzeć
lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem
wody - jesli jest zbyt gęsty dolać
wody, jeśli zbyt rzadki - dodać
cukru pudru.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofali, przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego, odciąć jego koniec i wycisnąć skośnie na bułeczki w formie.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym patentem jest również użycie kawałka
nitki, którą układamy pod zwiniętym
ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.Smacznego :-).