ßßß
Nowe, fantastyczne drożdżowe bułeczki! Z nadzieniem czekoladowo - cynamonowym, pokryte lukrem i paseczkami czekolady. Z nimi nie straszne jesienne wieczory, czekolada na dobre rozgoni wszystkie smutki świata ;-). Rozwałkowałam je jeszcze bardziej niż w poprzednim przepisie na bułeczki cynamonowe, by zmieściło się do nich więcej fantastycznego nadzienia! Polecam na weekend :-).Składniki na 12 bułeczek:540 g mąki pszennej80 g drobnego cukru do wypieków3/4 łyżeczki soli10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych75 g masła, roztopionego250 ml mleka2 duże jajkaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z kakao i cynamonem oraz posypać startą czekoladą. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować i zrobić na nich paseczki z roztopionej czekolady, odrywać i podawać.Nadzienie czekoladowe:80 g masła80 g miałkiego brązowego cukru2 łyżeczki kakao1 łyżeczka zmielonego cynamonu80 g czekolady (np. deserowej lub mlecznej i gorzkiej pół na pół, w zależności od gustu)Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z kakao i cynamonem, odłożyć. Czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki.Ponadto:1 szklanka cukru pudru3 łyżki wrzątkukilka kostek czekolady deserowej lub gorzkiejZ cukru i wrzątku utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody - jesli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego, odciąć jego koniec i wycisnąć skośnie na bułeczki w formie.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.Smacznego :-).

