ßßß Cookit - przepis na przytulone bułeczki cynamonowe

przytulone bułeczki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Mięciuchne, puchate, idealne ze szklanką mleka lub kakao, częstujcie się :))
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
25 gramów drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajo
2 łyżki stopionego, schłodzonego masła
3 łyżki cukru
do posmarowania:
100 gram brązowego cukru (może też być biały)
2 łyżki roztopionego, schłodzonego masła
około 3/4 łyżeczki cynamonu
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy rozczyn, jajo, masło, zagniatamy elastyczne ciasto (pięknie się wyrabia), odstawiamy w omączonej misce na 40 minut do podwojenia objętości.
Przygotować miseczkę i głębszy talerz, do miseczki wsypać cukier, na talerz wylać roztopione masło.
Następnie zagniatamy krótko, dzielimy na 16 równych części (u mnie po około 40 gram), każdą z nich formujemy w małą bułeczkę, zamaczamy najpierw w maśle, a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem.
W nasmarowanej masłem tortownicy o średnicy 24 cm układamy obok siebie, tak, jak to widać u mnie czyli w najszerszym kręgu 10 sztuk, potem w następnym 5 i w środku jedna. Odstępy między nimi to około 0,5 cm ;-), mogą się też delikatnie dotykać (hehe, jak to brzmi ;-)
Bułeczki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/przytulone-bueczki-cynamonowe.html