Wykonanie

Chodził za mną już od baaaardzo dawna.... Odkąd zobaczyłam go na blogu Just
Love Cookin'g wiedziałam, że nadejdzie i na niego
pora :) I się doczekał :) Z pierwotnego przepisu zachowałam jednak jedynie kształt, a korzystałam z przepisu na pluszki rosyjskie . Doskonale sprawdzi się również ciasto z przepisu na
mascarpone brioche (warto jednak wówczas zmniejszyć proporcję o połowę). Drożdżówka zniknęła jeszcze ciepła, a zapach jaki towarzyszył jej pieczeniu.... bajka.... Polecam Wam baaardzo :)Składniki:195 ml letniego
mleka30g roztopionego
masła1 łyżeczka
majonezu300 g
mąki pszennej30g
cukru1/3 łyżeczki
soli30g świeżych
drożdżyponadto:60g bardzo miękkiego
masła (nie może być rozpuszczone!)2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
brązowego cukruroztrzepane
jajko do posmarowania
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i dolać odrobinę
mleka. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka lub folia i odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć, krótko wyrobić i rozwałkować na długi prostokąt o grubości 1 cmSkładniki nadzienia wymieszać i rozsmarować na prostokącie. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego
boku. Przez środek zrobić nacięcie wzdłuż pozostawiając nie do końca przecięty jeden z końców. Obydwa końce zapleść ze sobą naprzemiennie w taki sposób by nacięcie znalazło się u góry. Uformować okrągły wieniec i dokładnie skleić końce. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do gorącego i piec przez 20-25 minut na złoto.Smacznego :)

