Wykonanie
Idealna propozycja na śniadanie (choć pokusiłabym się także na obiad i kolację :)) Drożdżówka jest mega pyszna - miękka, puszysta, wilgotna... i ten zapach... a jak efektownie wygląda na
stole :). Do jej krojenia nóż nie będzie potrzebny, wystarczy odrywać kawałek po kawałku :) Uprzedzam - szybko znika :)

Składniki:20 g świeżych
drożdży150 ml
mleka50 g
cukru400 g
mąki pszennejpół łyżeczki
soli2
jajka50 g
masłaDo posmarowania:70 g
masła100 g
brązowego cukru2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:

1. Zrobić rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do niedużej miseczki, wymieszać je z łyżką
cukru, lekko ciepłym
mlekiem i dwiema łyżkami
mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.2. 50 g
masła rozpuścić i odstawić na bok.

3. Do większej miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
sól,
jajka, roztopione, przestudzone
masło i wymieszać. Następnie wlać rozczyn z
drożdży i wyrabiać przez ok. 10 minut (ręcznie), aż ciasto będzie elastyczne (można to zrobić mikserem używając haka do zagniatania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.

4. Przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić 70 g
masła i odstawić.5. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować
masłem, odstawić.

6. Wyrośnięte
ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę wysypaną
mąką lub matę silikonową (bez
mąki), zagnieść i uformować wałek o długości ok. 50 cm. Cienko rozwałkować, aby powstał prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 50 cm.7. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztopionym
masłem, 1 łyżkę
masła zostawić. Wymieszać
brązowy cukier z
cynamonem iposypać ciasto, zostawiając 1 łyżkę.

8. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego
boku na pasy o wymiarach 30cm x 10 cm.9. Pasy ułożyć jeden na drugim. Pokroić je w poprzek, aby powstały kawałki o wymiarach 5 x 10 cm.10. Ciasto ułożyć w formie keksowej krótszymi bokami do
boków formy.11. Zostawić na ok. 10-15 min. do wyrośnięcia - żeby ciastowypełniło formę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180° C.

12. Na koniec ciasto posmarować pozostałym
masłem i posypać
cukrem z
cynamonem.13. Piec ok. 30 - 35 min. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Wystudzić w formie.Źródło/ Inspiracja: domowe-wypieki.pl
