ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: odrywaniec

na oko, na język: odrywaniec

nazwa

Wykonanie

ciasto drożdżowe do odrywania
[Przepis pochodzi z bloga Domowe-Wypieki.pl ]
Składniki:
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
50 g cukru
400-500 g mąki pszennej
(ok. 3 szklanek)
½ łyżeczki soli
2 jajka
50g masła
oraz (do środka):
70g masła
100g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki oraz zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Przykryć zaczyn ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski, wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać jajka, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, można dodać trochę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyjąć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt (ok. 60 x 30 cm). Prostokąt posmarować rozpuszczonym masłem, zostawiając łyżkę na później. Posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem (również odkładając łyżkę). Prostokąt pociąć na 6 pasków o długości krótszego boku. Paski ułożyć jeden na drugim. Powstały w ten sposób pasek pokroić na 6 kawałków (przypominających kostki). Kawałki włożyć bokiem do wysmarowanej masłem foremki keksowej. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż wypełni ono formę [nie należy za bardo upychać ciasto w formie, ponieważ może ono "wyjść" z niej podczas pieczenia - jak moje; lepiej, jeśli będzie miało ciut luzu].
Wyrośnięte ciasto posmarować po wierzchu pozostawioną łyżką masła, a następnie posypać cukrem.
Piec ok. 35 min. w 180 o C. Po upieczeniu [powinno się ;)] pozostawić w formie do wystygnięcia.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/02/odrywaniec.html