Wykonanie
ciasto drożdżowe do odrywania[Przepis pochodzi z bloga Domowe-Wypieki.pl ]
Składniki:20 g świeżych
drożdży150 ml
mleka50 g
cukru400-500 g
mąki pszennej(ok. 3 szklanek)½ łyżeczki
soli2
jajka50g
masłaoraz (do środka):70g
masła100g
cukru brązowego2 łyżeczki
cynamonuDrożdże pokruszyć do miseczki, zasypać łyżką
cukru i dwiema łyżkami
mąki oraz zalać ciepłym (ale nie gorącym)
mlekiem. Przykryć zaczyn ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia.Resztę
mąki przesiać do miski, wymieszać z pozostałym
cukrem i
solą. Dodać
jajka, roztopione
masło oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, można dodać trochę
mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto wyjąć na wysypaną
mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt (ok. 60 x 30 cm). Prostokąt posmarować rozpuszczonym
masłem, zostawiając łyżkę na później. Posypać
brązowym cukrem wymieszanym z
cynamonem (również odkładając łyżkę). Prostokąt pociąć na 6 pasków o długości krótszego
boku. Paski ułożyć jeden na drugim. Powstały w ten sposób pasek pokroić na 6 kawałków (przypominających kostki). Kawałki włożyć
bokiem do wysmarowanej
masłem foremki keksowej. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż wypełni ono formę [nie należy za bardo upychać ciasto w formie, ponieważ może ono "wyjść" z niej podczas pieczenia - jak moje; lepiej, jeśli będzie miało ciut luzu].Wyrośnięte ciasto posmarować po wierzchu pozostawioną łyżką
masła, a następnie posypać
cukrem.Piec ok. 35 min. w 180 o C. Po upieczeniu [powinno się ;)] pozostawić w formie do wystygnięcia.