Wykonanie
Chrupiący z zewnątrz, w środku pełen warstw
maślanego ciasta z
cynamonem, łatwy do zrobienia, bardzo polecam !
300 gramów
mąki pszennej1
jajo30 gramów stopionego, schłodzonego
masła1 łyżeczka
cukru (do zaczynu)2 płaskie łyżki
cukru15 - 17 gramów
drożdży0,5 szklanki
mlekasmarowidło:60 gramów stopionego, schłodzonego
masła3 płaskie łyżeczki
cynamonu4 łyżki
cukru (dałam brązowy)W ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże z 1 łyżeczką
mąki i 1 łyżeczką
cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałym
cukrem, dodać
jajo, tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce na około 60 minut, do podwojenia objętości.Składniki smarowidła wymieszać ze sobą.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 35x50. Ciasto posmarować smarowidłem po całej powierzchni.
Następnie delikatnie zwinąć ściśle ciasto wzdłuż dłuższego
boku.Zostawiając około 3 cm (na górze) nie rozciętego ciasta, przekroić roladę
ostrym nożem na pół (wzdłuż).
Potem zapleść warkoczyk.
Końce warkocza skleić ze sobą tworząc wieniec.
Wieniec włożyć (od razu, bez wyrastania) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 8 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 25 minut, dopóki wieniec nie stanie się brązowo - złoty.