Wykonanie
Długo przymierzałam się do takiego rodzaju klusek. Po pierwsze byłam przekonana , że nie poradzę sobie z ich wykonaniem , a po drugie z powodu braku specjalnego przyrządu / naczynia do gotowania na parze nie
będę mogła ich ' ugotować'. Jak wielka była ma pomyłka w tych kwestiach!Poczytałam trochę , poszperałam i znalazłam wiele przepisów na takież to kluski i odkryłam ,że ich wykonanie to przysłowiowa '
bułka z dżemem'.:)Nie dość , że pyszne, bo
drożdżowe, to niezwykle zdrowe. Bo po co nam jeść pączki smażone w głębokim tłuszczu skoro możemy posmakować ich w nieco innej formie?Dla mnie buchty to takie właśnie pączki tylko , że w końcowym rozrachunku zdrowsze od ich kuzynostwa.Ponad to okazało się , że buchty /pampuchy ,
drożdżowe kluchy, parowańce, pyzy...są potrawą dość często serwowaną w takich rejonach jak Górny Śląsk czy Wielkopolska i z tymi też to obszarami są utożsamiane. Czyli należą do popisowych dań gospodyń.:)Moje kluchy nie były niczym nadziane, ale przy następnym podejściu postaram się by nie zapomnieć o tej dodatkowej dawce
słodyczy.
Składniki :500 g
mąki pszennej40 g
drożdżyszklanka
mlekakopiasta łyżka
cukru100 g
masła2
jajkaPrzygotowanie:Zrobić zaczyn : pokruszyć
drożdże, posypać
cukrem oraz
mąką , zalać
mlekiem, wymieszać dokładnie.odstawić na 10 minut. W czasie kiedy
drożdże rosną przesiać
mąkę do miski oraz rozbić
jajka. Połączyć wszystko z wyrośniętym już zaczynem oraz rozpuszczonym
masłem ( nie może być bardzo gorące, wszystkie składniki powinny
mieć temp. pokojową). Ciasto zagniatamy tak długo
póki nie stanie się sprężyste i lśniące. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia/ podwojenia objętości, a
potem formujemy niewielkie kluski , układamy je na posypanej
mąką stolnicy by podrosły. Garnek napełniamy
wodą ( ok. 2/3 wysokości) , obwiązujemy gazą, ( stąd nazwa kluski z łacha ;)luźno by zwisała ale nie stykała się z
wodą . Gdy
woda zacznie się gotować układamy na gazie gotowe kluski , garnek przykrywamy np. odwróconą do góry nogami miską ,albo zwykłą pokrywką. Gotujemy ok 20 minut, do suchego patyczka.Podajemy polane ulubionym sosem ,
czekoladą , lub
masłem wymieszanym z
cukrem oraz
cynamonem .Smacznego Głodownicy!