Wykonanie
Wspaniałe drożdżówki z
syropem klonowym i
orzechami pekan - naprawdę trudno się od nich oderwać! Powstały na wzór naszych ulubionych daniszy z
syropem klonowym i
orzechami . To jedno z najlepszych
orzechowych połączeń - słodziutki, klejący
syrop klonowy, zatopione w nim pekany, otulone w delikatnym
drożdżowym cieście. Jeśli posiadacie zapasy
orzechów włoskich - także można je tutaj wykorzystać. Bardzo polecam!Składniki na 12 bułeczek:540 g
mąki pszennej80 g drobnego
cukru do wypieków3/4 łyżeczki
soli10 g suchych
drożdży lub 20 g
drożdży świeżych75 g
masła, roztopionego250 ml
mleka2 duże
jajkaMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując
mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.Przygotowany prostokąt posmarować
syropem klonowym i posypać
brązowym cukrem i
cynamonem a następnie posiekanymi
orzechami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego
boku, na kształt rolady.
Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować i posypać dodatkowymi
orzechami; odrywać i podawać.Nadzienie z
syropem klonowym i
orzechami pekan:1/4 szklanki
syropu klonowego120 g jasnego i miałkiego
brązowego cukru1 łyżka zmielonego
cynamonu150 g drobno posiekanych
orzechów pekan (lub włoskich)Ponadto:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki
syropu klonowegogarstka grubo posiekanych
orzechów pekan (lub włoskich) do posypaniaZ
cukru i
syropu klonowego utrzeć
lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem
wody - jeśli jest zbyt gęsty dolać
wody, jeśli zbyt rzadki - dodać
cukru pudru.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta "dough". Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym patentem jest również użycie kawałka
nitki, którą układamy pod zwiniętym
ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.Smacznego :-).