ßßß
Wspaniałe drożdżówki z syropem klonowym i orzechami pekan - naprawdę trudno się od nich oderwać! Powstały na wzór naszych ulubionych daniszy z syropem klonowym i orzechami . To jedno z najlepszych orzechowych połączeń - słodziutki, klejący syrop klonowy, zatopione w nim pekany, otulone w delikatnym drożdżowym cieście. Jeśli posiadacie zapasy orzechów włoskich - także można je tutaj wykorzystać. Bardzo polecam!Składniki na 12 bułeczek:540 g mąki pszennej80 g drobnego cukru do wypieków3/4 łyżeczki soli10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych75 g masła, roztopionego250 ml mleka2 duże jajkaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.Przygotowany prostokąt posmarować syropem klonowym i posypać brązowym cukrem i cynamonem a następnie posiekanymi orzechami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować i posypać dodatkowymi orzechami; odrywać i podawać.Nadzienie z syropem klonowym i orzechami pekan:1/4 szklanki syropu klonowego120 g jasnego i miałkiego brązowego cukru1 łyżka zmielonego cynamonu150 g drobno posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)Ponadto:1 szklanka cukru pudru3 łyżki syropu klonowegogarstka grubo posiekanych orzechów pekan (lub włoskich) do posypaniaZ cukru i syropu klonowego utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody - jeśli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta "dough". Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.Smacznego :-).