Wykonanie
No i nastała wiosna
Drodzy Państwo. Co prawda aura na to jakoś nie wskazuje, ale kalendarza oszukać się nie da i od kilku dni mamy prawdziwą wiosnę. A jak wiosna to Święta Wielkiej Nocy.U mnie przygotowania do świąt idą już pełną parą: goście zaproszeni, menu ułożone, pozostały zakupy i najprzyjemniejsza, część czyli gotowanie i pieczenie. Kilka miesięcy temu porzuciłam jedzenie
mięsa i te święta będą dla mnie próbą charakteru. Muszę zatem przygotować sobie kilka alternatywnych dań, żeby nie musieć głodować przy suto zastawionym
stole. Jednym z nich na pewno będzie wegetariański pasztet. Mam nadzieję, że posmakuje również i moim gościom. Oczywiście dla pozostałych będzie kilka dań z
jajami, różne
mięsa,
sałatka jarzynowa i żur (również w wersji wege). A w formie deseru
drożdżowe. Bo nie ma Wielkanocy bez drożdżaka. Tym razem
będę piekła bogaty i wspaniały wieniec
drożdżowy. Jest naprawdę przepyszny i wcale nie taki skomplikowany jakby się mogło wydawać. Jeśli więc nie macie jeszcze zaplanowanego wielkanocnego ciasta polecam Wam poniższy przepis. Będziecie zachwyceni.Potrzebujesz:Ciasto:12 g
drożdży suchych,4,5 szklanki
mąki pszennej,1,5 szklanki letniego
mleka (nie może być gorące),120 g miękkiego
masła,1/3 szklanki
cukru,1 łyżka
cukru z
wanilią,2
jajka,1
żółtko,pół łyżeczki
soliNadzienie:200 g podpieczonych i posiekanych
orzechów pekan lub włoskich,1/2 szklanki
syropu klonowego lub golden
syrup,5 łyżek
cukru,3 łyżeczki
cynamonuLukier:3/4 szklanki
cukru pudru,3 łyżki rumu/wodyWykonanie:Roztrzep
jaja z
mlekiem,
cukrem i
cukrem waniliowym. Do drugiej miski wsyp
mąkę i
drożdże, zrób na środku dołek, wlej
mleko z
jajkami i
cukrem, dodaj miękkie
masło i
sól. Wymieszaj całość a następnie wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem - hakiem do
ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do podwojenia objętości.Po tym czasie wyjmij ciasto na blat, krótko wyrób i rozwałkuj na duży placek, wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Placek posmaruj
syropem klonowym lub golden
syrup, posyp
cukrem,
cynamonem i
orzechami.
Zwiń w roladę. Teraz
ostrym nożem przetnij roladę wzdłuż, zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Złap za jedną z przeciętych części ciasta i opleć nią drugą część ciasta. Końcówki zlep razem na kształt wieńca. Ułóż wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub umieść go w sporej okrągłej blaszce (ok. 28 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej
kaszą manną. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190ºC. Piecz ciasto ok. 40 minut.Przygotuj
lukier. Wymieszaj
cukier puder i
rum lub
wodę. Rozetrzyj
cukier w płynie. Jeśli wyszedł za rzadki, dodaj
cukru, jeśli zbyt gęsty, dodaj płynu.Jeszcze ciepłe ciasto polej lukrem.
Smacznego!*oryginalny przepis na stronie www.mojewypieki.com