Wykonanie
Dzisiaj wyjątkowo wpis na raty, bo jak widzicie będzie dłuuugi ;)Z braku dodatkowej pary rąk, ja zawijałam
drożdżowe a Mąż robił fotki.Cdn... ;)I już wróciłam:Przepyszne, puszyste,
drożdżowe ciasto, które pokochacie. Można z niego robić zarówno
strucle jak i słodkie bułeczki. Jest sprężyste i przyjemne do wyrabiania i wychodzi jego bardzo dużo - to wręcz familijna porcja! Jak widzicie na zdjęciu, wieniec nie jest napakowany
orzechami jak tradycyjny makowiec. To przeplatające się gdzieniegdzie pasma
orzechów i
syropu klonowego. Jeśli preferujecie więcej nadzienia, wtedy zróbcie z tego przepisu.. dwie
strucle (podwajając ilość nadzienia), lub drugą z innym nadzieniem. Można je uformować jak ja, w formie wieńca, można również ułożyć na blaszce w postaci
strucli. Cokolwiek zrobicie, z ciasta będziecie bardzo zadowoleni, jestem więcej niż pewna ;-)Składniki:4,5 szklanki
mąki pszennej chlebowej1,5 szklanki letniego
mleka120 g
masła, miękkiego bądź roztopionego1/3 szklanki
cukru z
wanilią (można dodać 1-2 łyżki więcej)8 g
cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie
cukru z
wanilią)2
jajka1
żółtkopół łyżeczki
soli25 g
drożdży świeżych lub 12 g
drożdży suchychNadzienie
orzechowo - klonowe:200 g podpieczonych
orzechów pekan, posiekanych (można zastąpić włoskimi)1/2 szklanki
syropu klonowego (można zastąpić golden
syrupem)5 łyżek
cukru3 łyżeczki
cynamonuDrożdże suche wymieszać z
mąką, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn.
Jajka roztrzepać z
mlekiem,
cukrem i
cukrem wanilinowym. Do miski wsypać
mąkę, zrobić dołek, wlać
mleko z
jajkami, dodać
masło,
sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na 1 godzinę).Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na duży placek, wielkości dużej blachy 'piekarnikowej' (będącej na wyposażeniu piekarnika). Ciasto posmarować
syropem klonowym, posypać
cukrem,
cynamonem i
orzechami. Zwinąć na kształt rolady.
Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej
kaszą manną; można również włożyć do formy (wybór należy do Was). Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut.Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać,
potem delikatnie przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłe ozdobić lukrem.
Lukier rumowy:3/4 szklanki
cukru pudru3 łyżki
rumuCukier rozetrzeć drewnianą pałką z
rumem, jeśli będzie zbyt gęsty, dolać
rumu.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)