Wykonanie
Skoro bułeczki
dyniowo -
pomarańczowe wyszły takie pyszne, może z tego ciasta usmażycie też pączki? W przepisie wprowadziłam kilka zmian,
między innymi dodając jedno
żółtko, by były bardziej delikatne. Wariacji przy pączkach
dyniowych jest mnóstwo: można je nadziewać
dżemem pomarańczowym, powidłami lub jak ja - masą kajmakową. Posypać orzeszkami, polać lukrem zwykłym lub
kawowym, zrobić prążki z kajmaku lub
czekolady. Wreszcie - z ciasta wyciąć oponki i obtoczyć je w
cynamonowym cukrze. Przekonajcie się, jaka wersja będzie Waszą ulubioną :-).Składniki na około 25 pączków:3 szklanki
mąki pszennej chlebowej10 g
drożdży suchych (2,5 łyżeczki) lub 20 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
mleka1 szklanka puree z dyni (280 g)*1
jajko1
żółtko40 g
masła, roztopionego i przestudzonego70 g drobnego
cukru do wypieków lub jasnego
brązowego cukrupół łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka ekstraktu z
wanilii lub wódki/rumu/likieru
pomarańczowegodo nadziania pączków: masa kajmakowa z puszki (dulce de leche)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną
mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.Jeszcze ciepłe nadziewać masą kajmakową z puszki. Na wierzchu pączków zrobić prążki z kajmaku - wyciskane z rękawa cukierniczego.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).