Wykonanie
Puchate i słodkie
dyniowe bułeczki. Umilą Wam jesienne podwieczorki, są obłędne! Mięciutkie, z aromatem
pomarańczy i
cynamonu, nadziewane
konfiturą pomarańczową. Oblane słodkim lukrem o smaku
pomarańczy. Nie sposób im się oprzeć! Dzięki dodatkowi puree z dyni mają piękny złoty kolor i do złudzenia przypominają... pączki :-). Można wykorzystać kupny
dżem pomarańczowy, polecam też zapoznać się z przepisem na domową
konfiturę z
pomarańczy .Składniki na 13 bułeczek:3 szklanki
mąki pszennej chlebowej + 3 łyżki do podsypywania10 g
drożdży suchych (2,5 łyżeczki) lub 20 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
mleka1 szklanka puree z dyni (280 g)*1 duże
jajko30 g
masła, roztopionego i przestudzonego65 g drobnego
cukru do wypieków lub jasnego
brązowego cukrupół łyżeczki
solipół łyżeczki
cynamonuskórka otarta z 1
pomarańczydo nadziania bułeczek:
konfitura z
pomarańczyMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować dużą płaską blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 13 części, każda o wadze około 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczać na dłoni, nadziewać
konfiturą pomarańczową, sklejać, formując kulki. Układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 20 minut lub dłużej).Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lekko ciepłe polukrować.
Lukier pomarańczowy:1 szklanka
cukru pudru3 - 5 łyżek wrzącej
wodyskórka otarta z 1
pomarańczySkładniki na
lukier umieścić w naczyniu, zaczynając od 3 łyżek
wody i rozetrzeć grzbietem łyżki (można też mikserem) na bezgrudkowy
lukier. Jeśli
lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę
cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę
wody i rozetrzeć.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).