Wykonanie
Słodki chlebek
dyniowy (ciasto) z nutą
pomarańczową i ze słodką
cynamonową spiralką w przekroju :-). Technika wykonania ciasta jest bajecznie prosta: po wyrośnięciu
ciasto drożdżowe wałkujemy na placek, posypujemy
cynamonem z
cukrem i zawijamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w cieple, którego mam nadzieję tej jesieni nie zabraknie ;-). Wspaniale smakuje z
kubkiem ciepłego
mleka i z powidłami śliwkowymi. I ten piękny
dyniowy kolor...Uwaga: ze względu na różną gęstość
dyniowego puree ciasto może wymagać różnej ilości
mąki. Moje puree było bardzo gęste (
dynia Hokkaido). Jeśli Twoje puree jest rzadkie, odparuj je lub dodaj odrobinę
mąki więcej.Składniki:350 g
mąki pszennej chlebowej10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżych150 ml
mleka180 g puree z dyni* (około 3/4 szklanki)świeżo otarta skórka z połowy
pomarańczy60 g drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki
soli30 g
masłaDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami
mleka, do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o długości Waszej keksówki (aby rolada drożdżowa mogła się do niej swobodnie zmieścić), delikatnie podsypując
mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.Przygotowany prostokąt posypać
cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego
boku, do otrzymania rolady. Ułożyć je w keksówce o wymiarach 23-25 x 11 cm (wysmarowanej uprzednio
masłem i oprószonej
mąką pszenną). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości). Po wyrośnięciu a przed samym pieczeniem chlebek posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 25 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić.Nadzienie
cynamonowe:1/3 szklanki miałkiego
brązowego cukru2 łyżki zmielonego
cynamonuBrązowy cukier wymieszać z
cynamonem, odłożyć.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).