Wykonanie
Szneki to bardzo popularne drożdżówki. Bardzo je lubię, choć te, które jadałam w Polsce były bez
cynamonu, za to z
cukrem i polewą ze słodkiego
syropu. Bułeczki bliźniaczo podobne do znanych i lubianych bułeczek
cynamonowych, wykonanie praktycznie bez zmian (z moją modyfikacją), choć to zupełnie inny przepis na ciasto. Tym razem Schnecken (z niemieckiego:
ślimaki) to przepis Nigelli Lawson (z 'How to be a domestic goddess'). Sama autorka przepisu piecze je w indywidualnych foremkach na muffinki, z
syropem maślano - klonowym, który sobie już podarowałam. Kto nie miał okazji jeszcze upiec - polecam, ale polecam także tym, których to ulubione drożdżówki, bo fakt - oklepane są, ale chyba nie mogą się znudzić... ;-)Składniki na 12 bułeczek:500 g
mąki pszennej chlebowej50 g drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki
soli7 g suchych
drożdży lub 15 g
drożdży świeżych75 g
masła, roztopionego150 ml
mleka2 duże
jajkaNa nadzienie:50 g drobnego
cukru do wypieków100 g
cukru demerara1 łyżeczka
cynamonuWszystkie składniki wymieszać.Ponadto:1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami
mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm, delikatnie podsypując
mąką.
Jajko roztrzepać z
mlekiem, posmarować ciasto, posypać
cukrem z
cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego
boku, następnie pokroić na 12 części, z których otrzymamy 12 bułeczek -
ślimaków.
Bułeczki układać na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 26 x 32 cm, przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 45 minut lub nawet dłużej).Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 25 minut. Można podawać jeszcze ciepłe :-)Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).