Wykonanie
Drożdżówka pysznie pomarańczowa, z
cynamonem i grubym
cukrem - nie pozostaje nic tylko...oderwać sobie kawałek i wcinać! :)
Składniki:4 szklanki
mąkiok 40g
drożdżyjajko1 szklanka
mleka4 łyżki
cukru zwykłegoszczypta
soliduża
pomarańcza2 łyżki
masłacynamon4 łyżki
cukru gruboziarnistegożółtko+łyżka
mlekaWykonanie:
Drożdże rozpuszczam w odrobinie ciepłego
mleka z
mąką i szczyptą
cukru - odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie z
pomarańczy wyciskam sok a skórkę ścieram na tarce na małych oczkach. Do miski wsypuję
mąkę,
cukier zwykły,
sól, resztę
mleka,
jajko, wyrośnięte
drożdże skórkę i sok z
pomarańczy i wyrabiam ciasto. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.
Masła rozpuszczam. Do keksówki wkładam papier do pieczenie. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Następnie ciasto rozwałkowuję na posypanej
mąką stolnicy na płaski podłużny placek i smaruję pędzelkiem
masłem na całej powierzchni. Następnie całość posypuję grubo
cynamonem i
cukrem gruboziarnistym. Placek tnę na 4 paski. Układam jeden pasek na drugim. Następnie stosik z czterech pasków tnę w poprzek na kwadraty. Kwadraty układam na sobie i wkładam całość do kekskówki. Wierzch smaruję roztrzepanym
żółtkiem z odrobiną
mleka. Posypuje też grubym
cukrem.Piekę około 35 minut w temp 180C