Wykonanie
Coś słodkiego z okazji weekendu :)
CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

Składniki :
1 szklanka letniego
mleka ,
2 roztrzepane
jajka ,
4 szklanki
mąki,
6 łyżek
cukru,
pół kostki
masła-stopionego i ostudzonego,
4 dag
drożdży,
szczypta
soli.
nadzienie:
1/4 kostki stopionego
masła,
około 1/2 szklanki
cukru,
2-3 łyżeczki
cynamonu,
jajko do posmarowania.
Wykonanie:
Z
drożdży, 2 łyżek
cukru, 2 łyżek
mąki i połowy
mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
jajka, resztę
mleka i wyrośnięte
drożdże. Dobrze wyrabiamy i wlewamy
masło. Wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia, czyli do momentu podwojenia objętości.
Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na cztery części.
Każdą z nich wałkujemy, smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy
cukrem i
cynamonem. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki, układamy na blaszce zachowując dystans pomiędzy
ciastkami, tak aby dać im miejsce na wyrośnięcie.
Smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

made by Kate
źródło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66677911,66677911,0,2.html?v=2