ßßß Cookit - przepis na CYNAMONOWE BUŁECZKI

CYNAMONOWE BUŁECZKI

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu.
Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia.
Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu i upieczeniu stworzyły ... pyszne puszyste, cynamonowe ciasto.
Bułeczki są pyszne szczególnie ciepłe ale i na zimno z kubkiem kawy z mlekiem smakują rewelacyjnie.
Składniki : (na średnią tortownicę)
30g drożdży ,
1/4 szklanki cukru,
3-3,5 szklanki mąki,
1 szklanki ciepłego mleka,
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła,
szczypta soli,
ponadto do obtoczenia bułeczek:
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cynamonu
łyżka roztopionego masła
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, cukier , jajko, sól i mieszamy składniki. Dolewamy letnie mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50minut. Następnie nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/02/cynamonowe-bueczki.html