Wykonanie

Kolejny
drożdżowy wypiek ..oj w takie upały ciężko piec, ale coś słodkiego trza czasem
mieć do
kawy..300 ml
mleka200 g
masła50 g
drożdży2
jajka0,5 łyżeczki
soli150 g
cukru750 g
mąkidodatkowo
masło [stopione ]
cynamoncukier kokosow y
Mleko podgrzać, rozpuścić
masło.
Drożdże rozpuścić w pół szklanki
mleka i dwiema łyżeczkami
cukru. Dodać resztę
mleka, roztopione i ostudzone
masło, roztrzepane
jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować stopionym
masłem i posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a
potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.



