ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-Pomarańczowy wieniec drożdżowy

Czekoladowo-Pomarańczowy wieniec drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz uczestniczę w weekendowej cukierni.
Majowa propozycja bardzo przypadła mi do gustu.
Czekolada-Pomarańcze-Ciast Drożdżowe
Uwielbiam wszystkie składniki. Wyszło pyszne.
Szczególnie smakowało przyjaciółce, co potwierdza fakt szybkiego zniknięcia wypieku.
Ciasto:
30g drożdży świeżych
120 ml cieplej wody
30 g niesolonego masła roztopionego
120 ml mleka w temperaturze pokojowej
55 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
25 g kakao
375 g maki + trochę do podsypania.
Nadzienie:
55 g niesolonego masł a w kawałkach
60 g brązowego cukru
70 g białego cukru
skórka z 1 pomarańczy
55 g ciemnej czekolady posiekanej na ma ł e kawałki
Lukier:
130 g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
Z drożdży, mleka, wody, ł yżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn, zostawić na 15 minut do wyroś nięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru,jajko, roztopione masło, kakao, sól i rozczyn. Zagnieść ciasto, pozostawić na godzinę do wyrośnięcia w c iepłym miejscu.
Ciasto rozwałk ować. Posypać cukrami, skórką pomarań c zową, masłem i czekoladą.
Zwinąć w rulon.
Za pomocą ostrego noża lub nożyczek przeciąć rulon wzdłuż, złączyć na jednym końcu. Rozchylić tak, by środek był na wierzchu, i zakładać jedną część na drugą, pilnując, by warstwy się nie rozchyliły, aż powstanie warkocz.
Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 22-23 cm. Ostrożnie umieścić jeden koniec warkocza pośrodku blachy, a następnie zwinąć tak, by powstał okrąg. Drugi koniec włożyć pod spod. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
P iec 35min w 180stopniach.
Po wyst udzeniu polać lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z pomarańczy i szczy pty soli.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/05/czekoladowo-pomaranczowy-wieniec.html