Wykonanie




Pierwszy raz uczestniczę w weekendowej
cukierni.Majowa propozycja bardzo przypadła mi do gustu.
Czekolada-
Pomarańcze-
Ciast DrożdżoweUwielbiam wszystkie składniki. Wyszło pyszne.Szczególnie smakowało przyjaciółce, co potwierdza fakt szybkiego zniknięcia wypieku.

Ciasto:30g
drożdży świeżych120 ml cieplej
wody30 g niesolonego
masła roztopionego120 ml
mleka w temperaturze pokojowej55 g
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
soli25 g
kakao375 g
maki + trochę do podsypania.Nadzienie:55 g niesolonego
masł a w kawałkach60 g
brązowego cukru70 g
białego cukruskórka z 1
pomarańczy55 g ciemnej
czekolady posiekanej na ma ł e kawałki
Lukier:130 g
cukru pudrusok z 1
pomarańczyszczypta
soliZ
drożdży,
mleka,
wody, ł yżki
cukru i łyżki
mąki przygotować rozczyn, zostawić na 15 minut do wyroś nięcia. Do miski przesiać
mąkę, dodać resztę
cukru,
jajko, roztopione
masło,
kakao,
sól i rozczyn. Zagnieść ciasto, pozostawić na godzinę do wyrośnięcia w c iepłym miejscu.Ciasto rozwałk
ować. Posypać
cukrami, skórką pomarań c zową,
masłem i
czekoladą.Zwinąć w rulon.Za pomocą
ostrego noża lub nożyczek przeciąć rulon wzdłuż, złączyć na jednym końcu. Rozchylić tak, by środek był na wierzchu, i zakładać jedną część na drugą, pilnując, by warstwy się nie rozchyliły, aż powstanie warkocz.Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 22-23 cm. Ostrożnie umieścić jeden koniec warkocza pośrodku blachy, a następnie zwinąć tak, by powstał okrąg. Drugi koniec włożyć pod
spod. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.P iec 35min w 180stopniach.Po wyst udzeniu polać lukrem przygotowanym z
cukru pudru, soku z
pomarańczy i szczy pty
soli.