Wykonanie
7 g aktywnych suchych
drozdzy120 ml cieplej
wody30 g niesolonego
masla, roztopionego120 ml
mleka w temperaturze pokojowej55 g
cukru1
jajko1/2 lyzeczki
soli25 g
kakao375maki, plus troche do podsypaniaNadzienie:55 g niesolonego
masla, roztopionego60 g
brazowego cukru70 g
bialego cukruskorka z 1
pomaranczy55 g ciemnej
czekolady, posiekanej na
male kawalki
Lukier:130 g
cukru pudrusok z 1
pomaranczyszczypta
soliPrzygotowac ciasto: wlac
wode do
malej miski i rozpuscic w niej
drozdze i 1/2 lyzeczki
cukru. Odstawic na 5 minut, by
drozdze zaczely pracowac.W miedzyczasie w duzej misce ubic za pomoca miksera rozpuszczone
maslo i
mleko, dodac pozostaly
cukier,
jajko i sol i ubijac, az masa stanie sie gladka. Dodac
kakao i
drozdze wraz z
woda i ubijac do polaczenia sie skladnikow.Stopniowo dodawac
make i miksowac hakami na niskich obrotach, az masa
zrobi sie jednolita i zacznie sie odklejac od scianek miski. Powinno byc lekko klejace. Przelozyc ciasto na oproszony
maka blat i wyrabiac przez kilka minut, az
zrobi sie gladka i elastyczna. Uformowac kule i wlozyc ja do naoliwionej miski, obracajac raz, by cale ciasto bylo pokryte
oliwa. Przykryc folia kuchenna i czysta sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 2 godziny - ciasto powinno podwoic objetosc. Mozna tez wstawic do lodowki na 12 godzin.Przygotowac nadzienie: oba rodzaje
cukru wymieszac w misce ze
skorka pomaranczowa i rozetrzec, az sie polacza, a
cukier nabierze aromatu
pomaranczy. Na oproszony
maka blacie rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 30x40 cm. Posmarowac rownomiernie roztopionym
maslem, posypac
pomaranczowym cukrem i kawalkami
czekolady, a nastepnie chwycic za dluzszy bok i zwinac w ciasny rulon. Koncowki scisnac palcami, by sie nie rozchodzily. Za pomoca
ostrego noza lub nozyczek przeciac rulon wzdluz, a
potem zlaczyc na jednym koncu. Rozchylic tak, by srodek byl na wierzchu, i zakladac jedna czesc na druga, pilnujac, by warstwy sie nie rozchylily, az powstanie warkocz.Lekko natluscic okragla blache o srednicy 22-23 cm. Ostroznie umiescic jeden koniec warkocza posrodku blachy, a nastepnie zwinac tak, by powstal
okrag. Drugi koniec wlozyc pod
spod. Przykryc luzno folia kuchenna i odstawic do wyrosniecia na 30-45 minut.Rozgrzac piekarnik do 175 stopni (160 z termoobiegiem). Piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzic na kratcePrzygotowac
lukier: w misce wymieszac
cukier puder ze szczypta
soli i dodawac
sok pomaranczowy, po 1 lyzce, mieszajac, az
lukier osiagnie odpowiednia konsystencje (mi wystarczyly 2 lyzki). Polac wieniec i podawac. Najlepiej smakuje na cieplo :)