ßßß
Bardzo delikatny, puszysty, lekko słodki chlebek kakaowy z drobinkami czekolady. Jest cudowny. Świetnie smakuje z masłem, twarożkiem, czy oczywiście - z nutellą. Jest prosty, lecz trochę czasochłonny (choć nie bardziej niż inne chleby ;), lecz smak to całkowicie wynagradza. Przepis pochodzi z 'The big book of bread' Anne Sheasby .Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej1 łyżka kakaopół łyżeczki soli25 g miękkiego masła1,5 łyżeczki suchych drożdży55 g drobnego cukru1 jajko, roztrzepane125 ml letniego mleka115 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanejopcjonalnie - cukier puder do posypaniaDo naczynia wsypać mąkę, kakao, sól, dodać masło. Następnie wsypać drobny cukier i drożdże, wymieszać. Dodać mleko, jajko, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie (jak się mocno klei można dosypać do ciasta łyżkę mąki, ale nie więcej, takie ma być). Na końcu dodać do wyrabianego ciasta czekoladowe drobinki, lekko wyrobić.Keksówkę o wymiarach dolnych 21 x 10 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Włożyć do niej wyrobione ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (może to potrwać nawet 2 - 3 godziny).Piekarnik rozgrzać do 200ºC, można wyrośnięty bochenek naciąć z wierzchu delikatnie kilka razy. Piec około 25 minut, jeśli zacznie się brązowić zbyt mocno od góry, przykryć folią aluminiową. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :)