Wykonanie
Bardzo delikatny, puszysty, lekko słodki chlebek
kakaowy z drobinkami
czekolady. Jest cudowny. Świetnie smakuje z
masłem,
twarożkiem, czy oczywiście - z nutellą. Jest prosty, lecz trochę czasochłonny (choć nie bardziej niż inne
chleby ;), lecz smak to całkowicie wynagradza. Przepis pochodzi z 'The big book of bread' Anne Sheasby .Składniki:225 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżka
kakaopół łyżeczki
soli25 g miękkiego
masła1,5 łyżeczki suchych
drożdży55 g drobnego
cukru1
jajko, roztrzepane125 ml letniego
mleka115 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, posiekanejopcjonalnie -
cukier puder do posypaniaDo naczynia wsypać
mąkę,
kakao,
sól, dodać
masło. Następnie wsypać drobny
cukier i
drożdże, wymieszać. Dodać
mleko,
jajko, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie (jak się mocno klei można dosypać do ciasta łyżkę
mąki, ale nie więcej, takie ma być). Na końcu dodać do wyrabianego ciasta
czekoladowe drobinki, lekko wyrobić.Keksówkę o wymiarach dolnych 21 x 10 cm wysmarować
masłem, obsypać
bułką tartą. Włożyć do niej wyrobione ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (może to potrwać nawet 2 - 3 godziny).Piekarnik rozgrzać do 200ºC, można wyrośnięty bochenek naciąć z wierzchu delikatnie kilka
razy. Piec około 25 minut, jeśli zacznie się brązowić zbyt mocno od góry, przykryć folią aluminiową. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :)