Wykonanie
Kuchnia francuska to prawdziwa kopalnia przepisów oraz inspiracji. Jednym z jej najtrudniejszych wyzwań jest suflet. Ten idealny powinien
mieć perfekcyjną konsystencję: kremowy, jedwabisty w środku a na wierzchu delikatnie zarumieniony. Główny błąd podczas przyrządzania sufletu (
jajka,
masło,
cukier,
czekolada)
czekoladowego to zbyt szybkie wyjęcie go z piekarnika. Złe wyczucie czasu może poskutkować, że ciasto po prostu opadnie albo będzie niedopieczone w środku. Najlepiej prezentuje się w małych foremkach, okraszony na górze
bitą śmietaną. Trzeba go zjeść kiedy jest jeszcze ciepły, wtedy można poczuć całą esencję smaku. Oprócz słodkiej wersji przygotowuje się też suflety z warzywami,
mięsem i innymi dodatkami. Taka potrawa podawana jest wtedy jako danie główne. W Pikardii daniem regionalny jest np. suflet
czosnkowy.Składniki :50 g ciemnej
czekolady, grubo posiekanej250 ml
mleka60 g
masła3 łyżki
mąki4
jajka2,5 łyżki drobnego
cukru1 łyżka
kakaoszczypta
solicukier puderMleko podgrzewamy prawie do wrzenia, zalewamy nim
czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.W rondelku stapiamy
masło, dodajemy
mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez minutę. Ciągle gotując, wlewamy stopniowo
czekoladowe mleko, mieszając drewnianą łyżką. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Cztery duże lub sześć małych naczynek żaroodpornych do sufletów wysmarowujemy
masłem i wstawiamy do lodówki, aby
masło stwardniało. Smarujemy raz jeszcze i każdą foremkę oprószamy
cukrem pudrem.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Żółtka dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej i dobrze mieszamy.
Białka ubijamy z
solą. Dodajemy
cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Na końcu dodajemy przesiane
kakao i dodajemy do piany.1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy, aż składniki połączą się. Z taki sam sposób mieszamy resztę piany. Masą napełniamy foremki do pełna i wyrównujemy wierzch płaskim nożem. Posypujemy z wierzchu
cukrem pudrem, a w środku robimy palcem głęboki dołek, dzięki
czemu suflet będzie równo rósł. Pieczemy 15-20 minut, aż suflety urosną, a na wierzchu uformuje się cienka skorupka. Upieczone posypujemy przesianym
cukrem pudrem i natychmiast podajemy.