ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki morelowe

Ślimaczki morelowe

nazwa

Wykonanie

Ślimaczki, które robiłam już 2 razy. Za pierwszym razem (to te na zdjęciu) powstały głównie na wyjazd syna, chociaż nie wiedzieć dlaczego, pół blachy zniknęło od razu. Ponieważ córcia nie zdążyła ich zjeść, zrobiłam powtórkę na wyjazd. W drodze były idealne. Przepis na ciasto podejrzany u Doroty. Ciasto jest dość trudne do wyrabiania, bo jest bardzo mokre, ale za to drożdżówki wychodzą niezwykle wilgotne.
Składniki:
1 szklanka mleka
110 g masła, roztopionego
1/3 szklanki cukru
2 duże jajka
10 g drożdży suchych
1/4 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
Dżem morelowy np taki lub taki .
Wykonanie:
Letnie mleko wymieszać z masłem, jajkami i cukrem. Mąkę, drożdże i sól wymieszać w misce. Stopniowo dodawać mokre składniki. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne. Można dodać do 3 łyżek mąki. Ciasto jest dość wilgotne, więc najlepiej wyrabiać je mikserem. Uformować kulę i przełożyć do miski wysypanej mąką. Odstawić aż podwoi swoją objętość. Ciasto odgazować.
Formę (wymiary ok. 30x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, z czego jedna ma mieć ok. 150 g. Rozwałkować ją na wymiary blachy i przełożyć do przygotowanej formy. Będzie to spód drożdżówek. Pozostałe ciasto rozwałkować na wymiary ok 30x40 cm. Smarujemy je równomiernie dżemem, pozostawiając ok 2 cm od brzegu. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a następnie kroimy na 15 części. Ślimaczki układamy na przygotowanym spodzie. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na około pół godziny).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy bułeczki przez 25 - 30 minut. Możemy je polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/08/Slimaczki-morelowe.html