Wykonanie
Delikatne, mięciutkie, lekko słodkie
chlebki z ciepłą
czekoladą w środku... Doskonałe na drugie śniadanie, również w postaci bułeczek (z
czekoladą lub bez). Nietrudne do wykonania, a wnętrze naprawdę zaskoczy domowników :-).Składniki na 6 mini-bochenków:250 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżki
masła, roztopionegopół łyżeczki
soli2 łyżki
cukru1 łyżeczka suchych
drożdży (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych2
jajka, lekko roztrzepane3 łyżki
mleka50 g
gorzkiej czekoladyPonadto:
cukier puder lub
kakaoMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić. Podzielić na 6 części,
czekoladę również podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt 7 x 10 cm, na środek nałożyć
czekoladę, zawinąć, uformować mały bochenek.Formy (10 x 5,5 x 3,5 cm) natłuścić
masłem i oprószyć
mąką pszenną. W każdej umieścić gotowe ciasto, przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 40 - 60 minut.Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą dobrze wyrośnięte i rumiane. Wyjąć z foremek i studzić na kratce. Przed podaniem udekorować pudrem lub
kakao.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis
Sary Lewis z 'The bread book'.