Wykonanie
Pyszne,
czekoladowe, aromatyczne...rozpływam się nad tym
ciastem, mimo że nie przepadam za tradycyjnym
drożdżowym. Lekko ciepłe jest cudowne. Koniecznie wypróbujcie, zwłaszcza jeśli jeszcze nie jedliście
czekoladowego ciasta drożdżowego. Przepis z Weekendowej
Cukierni, której gospodynią w tym miesiącu jest
Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach . Dzięki Małgosiu za super przepis :)przepis zaczerpnięty z tej strony

Składniki na ciasto:7 g
drożdży instant120 ml ciepłej
wody30 g niesolonego
masła (lub
margaryny), roztopionego120 ml
mleka w temperaturze pokojowej55 g
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
soli25 g
kakao375 g
mąki, plus trochę do podsypaniaNadzienie:55 g niesolonego
masła, roztopionego60 g
brązowego cukru70 g
białego cukruskorka z 1
pomarańczy55 g ciemnej
czekolady, posiekanej na małe kawałki
Lukier:130 g
cukru pudrusok z 1
pomarańczy lub woda+aromat
pomarańczowyszczypta
soliPrzygotować ciasto : wlać
wodę do małej miski i rozpuścić w niej
drożdże i 1/2 łyżeczki
cukru. Odstawić na 5 minut, by
drożdże zaczęły pracować.W międzyczasie w dużej misce ubić za pomocą miksera rozpuszczone
masło i
mleko, dodać pozostały
cukier,
jajko i sol i ubijać, aż masa stanie się gładka. Dodać
kakao i
drożdże wraz z
wodą i ubijać do połączenia się składników.Stopniowo dodawać
mąkę i miksować hakami na niskich obrotach, aż masa
zrobi się jednolita i zacznie się odklejać od ścianek miski. Jeśli nie mamy miksera z hakami, to wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być lekko klejące. Przełożyć ciasto na oproszony
mąką blat i wyrabiać przez kilka minut, aż
zrobi się gładkie i elastyczna. Jeśli jest miękkie i klejące, to podsypujemy
mąką i wyrabiamy (ja dodałam jakieś 2 garście
mąki). Uformować kulę i włożyć ja do naoliwionej miski, obracając raz, by cale ciasto było pokryte
oliwą. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny - ciasto powinno podwoić objętość.

Przygotować nadzienie : obydwa rodzaje
cukru wymieszać w misce ze
skórką pomarańczową i rozetrzeć, aż się połączą, a
cukier nabierze aromatu
pomarańczy.

Na oproszony
mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować równomiernie roztopionym
masłem, posypać
pomarańczowym cukrem i kawałkami
czekolady, a następnie chwycić za dłuższy bok i zwinąć w ciasny rulon. Końcówki ścisnąć palcami, by się nie rozchodziły. Za pomocą
ostrego noża lub nożyczek przeciąć rulon wzdłuż, a
potem złączyć na jednym końcu. Rozchylić tak, by środek był na wierzchu, i zakładać jedną cześć na drugą, pilnując, by warstwy się nie rozchyliły, aż powstanie warkocz.

Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 22-23 cm. Ostrożnie umieścić jeden koniec warkocza pośrodku blachy, a następnie zwinąć tak, by powstał okrąg. Drugi koniec włożyć pod
spod. Przykryć luźno ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec przez 35-45 minut. W czasie pieczenia przykryłam papierem, bo wierzch zaczął się przypalać. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratcePrzygotować
lukier: w misce wymieszać
cukier puder ze szczypta
soli i dodawać
sok pomarańczowy, po 1 łyżce, mieszając, aż
lukier osiągnie odpowiednią konsystencję. Połać wieniec i podawać. Najlepiej smakuje na ciepło.