ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy

Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Pyszne, czekoladowe, aromatyczne...rozpływam się nad tym ciastem, mimo że nie przepadam za tradycyjnym drożdżowym. Lekko ciepłe jest cudowne. Koniecznie wypróbujcie, zwłaszcza jeśli jeszcze nie jedliście czekoladowego ciasta drożdżowego. Przepis z Weekendowej Cukierni, której gospodynią w tym miesiącu jest Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach . Dzięki Małgosiu za super przepis :)
przepis zaczerpnięty z tej strony
Składniki na ciasto:
7 g drożdży instant
120 ml ciepłej wody
30 g niesolonego masła (lub margaryny), roztopionego
120 ml mleka w temperaturze pokojowej
55 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
25 g kakao
375 g mąki, plus trochę do podsypania
Nadzienie:
55 g niesolonego masła, roztopionego
60 g brązowego cukru
70 g białego cukru
skorka z 1 pomarańczy
55 g ciemnej czekolady, posiekanej na małe kawałki
Lukier:
130 g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy lub woda+aromat pomarańczowy
szczypta soli
Przygotować ciasto : wlać wodę do małej miski i rozpuścić w niej drożdże i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie w dużej misce ubić za pomocą miksera rozpuszczone masło i mleko, dodać pozostały cukier, jajko i sol i ubijać, aż masa stanie się gładka. Dodać kakao i drożdże wraz z wodą i ubijać do połączenia się składników.
Stopniowo dodawać mąkę i miksować hakami na niskich obrotach, aż masa zrobi się jednolita i zacznie się odklejać od ścianek miski. Jeśli nie mamy miksera z hakami, to wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być lekko klejące. Przełożyć ciasto na oproszony mąką blat i wyrabiać przez kilka minut, aż zrobi się gładkie i elastyczna. Jeśli jest miękkie i klejące, to podsypujemy mąką i wyrabiamy (ja dodałam jakieś 2 garście mąki). Uformować kulę i włożyć ja do naoliwionej miski, obracając raz, by cale ciasto było pokryte oliwą. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny - ciasto powinno podwoić objętość.
Przygotować nadzienie : obydwa rodzaje cukru wymieszać w misce ze skórką pomarańczową i rozetrzeć, aż się połączą, a cukier nabierze aromatu pomarańczy.
Na oproszony mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać pomarańczowym cukrem i kawałkami czekolady, a następnie chwycić za dłuższy bok i zwinąć w ciasny rulon. Końcówki ścisnąć palcami, by się nie rozchodziły. Za pomocą ostrego noża lub nożyczek przeciąć rulon wzdłuż, a potem złączyć na jednym końcu. Rozchylić tak, by środek był na wierzchu, i zakładać jedną cześć na drugą, pilnując, by warstwy się nie rozchyliły, aż powstanie warkocz.
Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 22-23 cm. Ostrożnie umieścić jeden koniec warkocza pośrodku blachy, a następnie zwinąć tak, by powstał okrąg. Drugi koniec włożyć pod spod. Przykryć luźno ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec przez 35-45 minut. W czasie pieczenia przykryłam papierem, bo wierzch zaczął się przypalać. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce
Przygotować lukier: w misce wymieszać cukier puder ze szczypta soli i dodawać sok pomarańczowy, po 1 łyżce, mieszając, aż lukier osiągnie odpowiednią konsystencję. Połać wieniec i podawać. Najlepiej smakuje na ciepło.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/05/Czekoladowo-pomaranczowy-wieniec-drozdzowy-WC5.html