Wykonanie
Dzień dobry!Oprócz słodkiego święta jakim są Walentynki, mamy również w tym miesiącu Tłusty Czartek, więc warto zastanowić się, co przygotujecie na pożegnanie karnawału. Na blogu znajdziecie na razie 4 przepisy na Tłusty Czwartek, ale postaram się, aby było ich więcej. W końcu jest tyle wariacji na temat pączków i
faworków :-).
Dzisiaj prezentuję Wam amerykańskie doughnuts (donaty) czyli pączki z dziurką. Zapewne widzieliście je w wielu amerykańskich filmach. Ja je najbardziej pamiętam z Miasteczka
Twin Peaks, gdzie zajadał się nimi agent Dale Cooper oraz z serialu Dexter, gdzie tytułowy bohater częstował nimi kolegów z pracy :-).Ze słodką dekoracją mogą stanowić bardzo fajny prezent dla kogoś bliskiego (zamiast dziurek w środku można wyciąć serduszka :-) ). Mam nadzieję, że zaserwujecie je swoim gościom. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk tych małych pączków.Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków.Amerykańskie doughnuts czyli pączki z dziurką (donaty)Składniki:Ciasto:5 szklanek
mąki pszennej2 opakowania
drożdży suchych2 duże
jajka1,5 szklanki letniego
mleka1/4 szklanki letniej
wody1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli1/3 szklanki roztopionego
masła2 łyżki
alkoholu - np. ekstrakt
pomarańczowyDekoracja:
cukier puderwoda,
mleko lub
sok z cytrynyczekoladaposypka cukrowaWykonanie:
Mąkę z
drożdżami i
solą przesiewamy, dodajemy wszystkie składniki (oprócz
masła) i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy
masło. Powinno powstać gładkie, choć lekko lepiące się ciasto. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, aby wyrosło.
Aby zaoszczędzić sobie czasu ciasto można przygotować w maszynie do pieczenia
chleba na programie wyrabianie ciasta i wyrastanie, ja właśnie tak przygotowałam moje ciasto; można również użyć miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciężkich ciast takie jak
drożdżowe.Po tym czasie ciasto wałkujemy na 1 cm grubości, wycinamy kółka o średnicy 8 cm, a w ich środku mniejsze kółeczko ok. 2 cm.Pozostawiamy na minimum 30 minut do wyrośnięcia (pamiętaj podsypać je
mąką, aby nie przykleiły się do powierzchni stołu lub blaszki). Następnie rozgrzewamy
olej, w głębokim rondlu. Optymalna temperatura to około 170 st. Najlepiej wrzucić kawałek ciasta i kiedy zacznie się smażyć, wtedy wrzucać nasze pączki.
Olej nie może być zbyt gorący, spowoduje to spalenie się skórki, a wnętrze pączka będzie surowe. Smażymy z obu stron. Wykładamy je na ręczniki papierowe, aby odsączyć z
oleju.
Następnie układamy je jeszcze ciepłe na kratce i lukrujemy. Ja moje donaty udekorowałam klasycznym lukrem z
wodą, a także wersją z
mlekiem, jak również roztopioną
czekoladą, posypałam
cukrową posypką.Smacznego!