Wykonanie
Uwielbiam
kokos. Po ostatnich eksperymentach z
mlekiem kokosowym wymyśliłam sobie takież właśnie pączki. Cudownie delikatne, mięciuteńkie, puszyste i pachnące
kokosem.... Punktem wyjścia był przepis na bomboloni z kremem budyniowym . Pozmieniałam troszkę i wyszło obłędnie :) Jeśli lubicie
kokos - polecam Wam baaardzo :)Składniki na ok 25 szt:275g
mąki pszennej tortowej275g
maki pszennej chlebowej (typ 650)70g
cukru250 ml letniego
mleka kokosowego (np. domowego klik)3 duże
jajka42g świeżych
drożdży lub 14g suszonych1/2 łyżeczki
soli1 łyżka ekstraktu
waniliowego (np. domowego klik)100g roztopionego
masłaMleko wymieszać z
drożdżami (jeśli są świeże) i odstawić na chwilkę.
Mąki przesiać i wymieszać, dodać pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrobić dokładnie. Na koniec dodać roztopione przestudzone
masło i jeszcze raz wyrobić. Ulepić kulę i odstawić w naoliwionej misce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie zajęło to ok 1 godz.Po tym czasie wyjąć na stolnicę. Podsypać
mąką i leciutko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1-1,3 cm i szklanką (u mnie średnica 7 cm) wykrawać kółka. Odłożyć na oprószony
mąką blat i ponownie odstawić do wyrośnięcia (20-30 min). Po tym czasie smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Ja robię to tak że najpierw wrzucam 3 pączki do szerokiego rondla i przykrywam, po chwili zdejmuję pokrywkę i odwracam patyczkiem pączka na druga stronę. Tłuszcz powinien
mieć temp. w okolicach 170-175 stopni. smażone pączki odkładać do odsączenia na ręcznik papierowy. Lekko wystudzić.Składniki na krem
kokosowy:4-5 dużych
żółtek70g
cukru400 ml
mleka kokosowego50 ml
mleka zwykłego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoŻółtka utrzeć z
cukrem do białości, następnie dodać ekstrakt,
budyń i 50 ml
mleka i jeszcze chwilę miksować. 400ml
mleka kokosowego zagotować. Na gotujące się
mleko wlać masę
żółtkową i doprowadzić do wrzenia nieprzerwanie mieszając aż zgęstnieje. Odstawić z ognia i wystudzić pod przykryciem z folii (najlepiej aby folia dotykała budyniu).Usmażone pączki nabijać kremem (szprycą ze specjalną końcówką) i posypać
cukrem pudrem lub polukrować i obsypać
kokosem.Smacznego :)