ßßß
Pyszne, mięciutkie bułeczki, z posypką cukrową, o delikatnym smaku kokosa. Moje dzieci je uwielbiają :-). Smakują doskonale ze słodkim smarowidłem, jak i same, ze szklanką mleka. U nas nikt nawet nie zdążył ich posmarować ;-). Idealne na drugie śniadanie, bez zbędnych słów więc - polecam!Składniki na 12 bułeczek:115 ml kokosowego mleka z puszki115 ml mleka1 jajkopół łyżeczki ekstraktu z wanilii450 g mąki pszennej25 g wiórków kokosowychpół łyżeczki soli50 g drobnego cukru do wypieków40 g masła, roztopionego4 g suchych drożdży lub 8 g drożdży świeżychDo posmarowania:50 g roztopionego masła2 łyżki cukru demeraraMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 38 cm. Wałeczek zwinąć jak ślimaka, zaczynając od środka, końcówkę podłożyć pod spód bułki. Po uformowaniu wszystkich znów przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 45 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem demerara.Piec w temperaturze 220ºC przez 12 - 15 minut, do złotego koloru. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba, w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki, dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Bread' Ch. Ingram i J. Shapter.