ßßß Cookit - przepis na Kokosowe bułeczki

Kokosowe bułeczki

nazwa

Wykonanie

Pyszne, mięciutkie bułeczki, z posypką cukrową, o delikatnym smaku kokosa. Moje dzieci je uwielbiają :-). Smakują doskonale ze słodkim smarowidłem, jak i same, ze szklanką mleka. U nas nikt nawet nie zdążył ich posmarować ;-). Idealne na drugie śniadanie, bez zbędnych słów więc - polecam!
Składniki na 12 bułeczek:
115 ml kokosowego mleka z puszki
115 ml mleka
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
450 g mąki pszennej
25 g wiórków kokosowych
pół łyżeczki soli
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g masła, roztopionego
4 g suchych drożdży lub 8 g drożdży świeżych
Do posmarowania:
50 g roztopionego masła
2 łyżki cukru demerara
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 38 cm. Wałeczek zwinąć jak ślimaka, zaczynając od środka, końcówkę podłożyć pod spód bułki. Po uformowaniu wszystkich znów przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 45 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem demerara.
Piec w temperaturze 220ºC przez 12 - 15 minut, do złotego koloru. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba, w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki, dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Bread' Ch. Ingram i J. Shapter.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kokosowe-buleczki