Wykonanie
C. prawie zaspał dzisiaj do pracy. W
sumie to nie prawie, tylko zaspał, a obudził się tylko dzięki mnie i mojemu budzikowi, ustawionemu na 7:10. Mam nadzieję, że się nie spóźnił, a przynajmniej nie bardzo...Nie
winię chłopaka - od rana deszcz stuka o szyby i parapety, świat obleczony szarością nie zachęca do wychodzenia z domu. Ba! Do wychodzenia z łóżka nawet. Gdyby nie to, że o 11:30 mam spotkanie, to pewnie do teraz siedziałabym pod kołdrą z Ptysią przy
boku. Być może z
kubkiem gorącej
herbaty na stoliku i książką w rękach, albo po prostu patrząc przez okno na sino-szare niebo...Na poprawę zachmurzonych nastrojów mam dla Was pyszną
kokosową chałkę. Dużą, taką rodzinną. Obłędnie pyszną.C. uwielbia
kokos, i pomyślałam sobie, że taka kokosowa
chałka mu zasmakuje. Nie pomyliłam się. Ja zresztą też się w niej zakochałam już w momencie, gdy poczułam ten cudny zapach z piekarnika.
Chałka jest na
mleku kokosowym, z wiórkami kokosowymi na wierzchu, które podczas pieczenia nabierają apetycznie złotego koloru. Wybornie smakuje na przykład z
dżemem truskawkowym, albo nutellą. A z
żółtym serem stanowi połączenie niezwykle ciekawe - nam smakowało.Taka
chałka to idealna propozycja na rodzinne, weekendowe śniadanie. Myślę, że dzieci byłyby zachwycone!
Składniki:(na dużą
chałkę)650 g
mąki pszennej400 ml
mleka kokosowego25 g świeżych
drożdży50 g
cukru2 łyżki
wody1/2 łyżeczki
soli1
jajko45 g
masładodatkowo:1
jajko2 łyżki
mleka50 g
wiórków kokosowychDrożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę
cukru i
wodę, wymieszać. Dodać 2 łyżki
mąki, połączyć. Odstawić na 15 minut.Do dużej miski przesiać
mąkę, wymieszać z
solą i resztą
cukru. Wlać zaczyn i
mleko kokosowe, wbić
jajko. Zagnieść ciasto.
Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić gładkie, nieco luźne ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałeczek długości około 40 cm, zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Chałkę posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, posypać wiórkami kokosowymi.Piec w 190 st. C. przez 30-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!
A od jutra zaczynamy przygotowania do Walentynek - czas najwyższy pomyśleć o słodkościach na ten słodko/kiczowato (niepotrzebne skreślić) różowy dzień.