ßßß Cookit - przepis na CHAŁKA

CHAŁKA

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam chałkę. Samą, z masłem, z miodem. U nas cieszy się takim zainteresowaniem, że przynajmniej jedna znika jeszcze ciepła. Mój smak z dzieciństwa. Przygotowanie wymaga czasu, ale naprawdę warto! Oryginalny przepis jest stąd, z moimi modyfikacjami.
SKŁADNIKI: (2 spore chałki)
30g świeżych drożdży
200ml letniej wody
200ml letniego mleka
100g cukru
1 łyżka soli
950g mąki pszennej
3 jajka (lekko roztrzepane)
100g masła (roztopić i ostudzić)
Drożdże rozpuścić w wodzie wymieszanej z mlekiem, poczekać, aż "ruszą". Dodać mąkę, cukier, sól, jajka i masło. Dobrze wyrobić (5-10min). Można dodać jeszcze trochę mąki, tak, żeby ciasto odchodziło od miski (powinno być elastyczne, ale nie zbite). Odłożyć na 2h, w tym czasie 2 razy odgazować (wbić pięść do ciasta). Po wyrośnięciu podzielić na 2 części. Z każdej części zrobić 6 wałeczków i zapleść warkocz. Przełożyć do keksówek. Polecam silikonowe, nie trzeba ich niczym smarować, tradycyjne powinny być spryskane oliwą lub olejem. Przykryć folią spożywczą, odstawić na 30-40min.
Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 35minut.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/08/chaka.html