Wykonanie
Moją przygodę z
drożdżami zaczęłam od
chałki.Efekt przerósł moje oczekiwania, dlatego postanowiłam, że częściej
będę zapraszała
drożdże do mojej kuchni ;-)Jednak domowe
pieczywo smakuje najlepiej!A zapach, który niósł się po całym domu w trakcie pieczenia jest wprost nie do opisania!Zdecydowanie przepis wart wypróbowania! :-)Idealna na śniadanie, drugie śniadanie czy na kolację!
Potrzebujemy:450 g
mąki pszennej100 ml ciepłego
mleka100 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży2
jajka (w tym jedno do posmarowania wierzchu
chałki)2 łyżki roztopionego i lekko ciepłego
masła3 łyżki
cukru1 łyżeczka
soliKruszonka:30 g
mąki pszennej15 g
masła15 g
cukruKrok po kroku:
Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym
mlekiem, 2 łyżkami
mąki oraz 1 łyżeczką
cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut (po tym czasie zaczyn powinien być już aktywny - poznamy to po bąbelkach powietrza na wierzchu).Resztę
mąki przesiewamy, dodajemy pozostały
cukier,
sól, 1 roztrzepane
jajko, ciepłą
wodę,
masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (można tu "wynająć" do pracy swojego Mężczyznę :-) ).Gdy ciasto będzie już odchodziło od rąk, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.Ponownie zagniatamy krótko ciasto i formujemy z niego 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz, a końce podwijamy pod spód.
Chałkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, aż powstaną grudki.Tuż przed pieczeniem smarujemy
chałkę roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kruszonką.
Chałkę wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30 minut, aż skórka
zrobi się brązowa.Smacznego! :-)Przepis bierze udział w akcji i konkursie:http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki