ßßß
Potrzebujemy:450 g mąki pszennej100 ml ciepłego mleka100 ml ciepłej wody15 g świeżych drożdży2 jajka (w tym jedno do posmarowania wierzchu chałki)2 łyżki roztopionego i lekko ciepłego masła3 łyżki cukru1 łyżeczka soliKruszonka:30 g mąki pszennej15 g masła15 g cukruKrok po kroku:Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz 1 łyżeczką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut (po tym czasie zaczyn powinien być już aktywny - poznamy to po bąbelkach powietrza na wierzchu).Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, 1 roztrzepane jajko, ciepłą wodę, masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (można tu "wynająć" do pracy swojego Mężczyznę :-) ).Gdy ciasto będzie już odchodziło od rąk, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.Ponownie zagniatamy krótko ciasto i formujemy z niego 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz, a końce podwijamy pod spód.Chałkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, aż powstaną grudki.Tuż przed pieczeniem smarujemy chałkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Chałkę wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30 minut, aż skórka zrobi się brązowa.Smacznego! :-)Przepis bierze udział w akcji i konkursie:http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki