ßßß
Składniki (ok. 15 bułeczek):- 8 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych),- 115 ml mleka,- 115 ml mleka kokosowego (z puszki),- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,- 1 jajko,- 40 g rozpuszczonego masła,- 450 g przesianej mąki pszennej,- 50 g cukru,- 1/2 łyżeczki soli,- 25 g wiórków kokosowych,- dodatkowo: 1-2 łyżki rozpuszczonego masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżka wiórków kokosowych.Mleko podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Musi być jedynie lekko ciepłe.W misce umieszczamy rozkruszone świeże drożdże, 1 łyżkę cukru oraz podgrzane mleko. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie zostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały cukier, jajko, ekstrakt, rozpuszczone masło - ciągle mieszając (np. trzepaczką). Dodajemy kolejne składniki mokre na przemian z suchymi - mleko kokosowe, wiórki, sól, mąkę. Jeśli będzie coraz trudniej mieszać, ciasto wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy do elastyczności. Powinno być miękkie i sprężyste, bez grudek. Gdy będzie gotowe, wkładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny.Ciasto dzielimy na ok. 12-15 równych części. Z każdej formujemy długi wałek (ok. 40 cm),a następnie zwijamy jak ślimaka. Końcówkę umieszczamy pod spodem bułeczki. Tak przygotowane ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 30 minut.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Tuż przed wstawieniem bułeczek do piekarnika, każdą z nich smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mieszanką cukru i wiórków kokosowych. Pieczemy ok. 12-15 minut. Smacznego!