Wykonanie
Drożdżowe ślimaczki
kokosowe to mięciutkie zawijane bułeczki z dużą ilością
wiórków kokosowych. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jak to jest w przypadku każdego
ciasta drożdżowego, ale jeśli ten rodzaj wypieków nie stanowi dla Was problemu, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Bułeczki można jeść przez kilka dni, a jeśli staną się lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.Z podanej ilości składników można przygotować 8-10 bułeczek (w zależności od grubości plastrów).

Składniki:CIASTO240g
mąki pszennej + do podsypania ciasta140ml
wody (lub
mleka)8g
drożdży świeżych3,5 łyżki domowego
cukru z
wanilią (lub zwykłego)1 łyżeczka
cukru (do rozczynu)20g
masłaszczypta
soliNADZIENIE50g
wiórków kokosowych20g
masła20g
cukru1
jajko
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- do miseczki przełożyć rozkruszone
drożdże, dodać 1 łyżeczkę
cukru oraz 50ml letniej
wody (lub
mleka) i 2 łyżki
mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu-
masło roztopić, ostudzić-
mąkę przesiać, dodać
sól,
cukier oraz wyrośnięty rozczyn, a także resztę przygotowanej
wody (lub
mleka)- składniki wymieszać, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo roztopione
masło- ciasto wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od miski (będzie lekko klejące, ale takie ma być, nie może być zbyt suche)- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)

-
masło na nadzienie roztopić, ostudzić- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić- podsypując
mąką, rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt- rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym
masłem, posypać równomiernie
cukrem oraz wiórkami kokosowymi- placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego
boku; może to być nieco utrudnione, gdyż
wiórki kokosowe zapobiegają klejeniu się do siebie warstw ciasta, ale należy zrobić to najciaśniej, jak umiemy

- rulon pokroić
ostrym nożem na plastry grubości 3-3,5 cm-
ślimaki ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, koniec każdego rulonu, o ile nie jest przyklejony, można delikatnie podkleić pod spód- bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut do napuszenia-
jajko rozbełtać i posmarować nim wierzch każdego
ślimaka- piekarnik rozgrzać do temperatury około 190 stopni, bułeczki piec przez 20-25 minut do zrumienienia