ßßß
Składniki:CIASTO240g mąki pszennej + do podsypania ciasta140ml wody (lub mleka)8g drożdży świeżych3,5 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)1 łyżeczka cukru (do rozczynu)20g masłaszczypta soliNADZIENIE50g wiórków kokosowych20g masła20g cukru1 jajko
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 50ml letniej wody (lub mleka) i 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu- masło roztopić, ostudzić- mąkę przesiać, dodać sól, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, a także resztę przygotowanej wody (lub mleka)- składniki wymieszać, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo roztopione masło- ciasto wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od miski (będzie lekko klejące, ale takie ma być, nie może być zbyt suche)- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)
- masło na nadzienie roztopić, ostudzić- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić- podsypując mąką, rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt- rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać równomiernie cukrem oraz wiórkami kokosowymi- placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku; może to być nieco utrudnione, gdyż wiórki kokosowe zapobiegają klejeniu się do siebie warstw ciasta, ale należy zrobić to najciaśniej, jak umiemy
- rulon pokroić ostrym nożem na plastry grubości 3-3,5 cm- ślimaki ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, koniec każdego rulonu, o ile nie jest przyklejony, można delikatnie podkleić pod spód- bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut do napuszenia- jajko rozbełtać i posmarować nim wierzch każdego ślimaka- piekarnik rozgrzać do temperatury około 190 stopni, bułeczki piec przez 20-25 minut do zrumienienia