Wykonanie
Chałka to rodzaj
pieczywa, który przede wszystkim kojarzy mi się z dzieciństwem. W tamtych czasach bardzo przyzwoite
pieczywo można było kupić w jednej z piekarni na warszawskim starym Mokotowie. Mieliśmy taki cotygodniowy rytuał i wraz z babcią i dziadkiem szliśmy około 2 km
między innymi właśnie po taką
chałkę. Pamiętam, że wraz z siostrą czekałyśmy na ten spacer z prawie takim samym podnieceniem jak na niedzielne
lody z Zielonej Budki (obecnie
lody Grycan). Babcia kupowała oprócz
chałki jeszcze kilka innych
bułek i rewelacyjnie pachnący
chleb. Dawne
pieczywo nie czerstwiało tak szybko jak obecne więc spokojnie można było kupić zapas na tydzień. W domu
pieczywo nigdy nie miało prawa się zmarnować. Podziwiałam babcię również za to, że potrafiła z jego resztek zrobić coś naprawdę pysznego.Przepis, który dzisiaj publikuję nie jest mojego autorstwa lecz pochodzi z warsztatów frisco.pl w których miałam okazję uczestniczyć. Spodobał mi się on na tyle, że postanowiłam zamieścić go na blogu. Jest uniwersalny i można go przygotować tradycyjnie ręcznie (lub w robocie) lub używając maszyny do pieczenia
chleba. Gotowe ciasto można upiec po prostu w foremce lub zapleść w warkocz i upiec na papierze do pieczenia.Składniki:200ml ciepłego
mleka (opcjonalnie można użyć
wody)30g świeżych
drożdży70g
cukru + 1 łyżeczka600g
mąki pszennej + 2 łyżki50g roztopionego
masła1 łyżeczka
soli2
jajka1
jajko roztrzepane z łyżką
mlekaLetnie
mleko łączymy z
drożdżami, 2 łyżkami
mąki oraz 1 łyżeczką
cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na 15 minut do wyrośnięcia.Pozostałą
mąkę,
cukier i
sól mieszamy razem. Dodajemy
jajka oraz wyrośnięty zaczyn.Zaczynamy wyrabiać a gdy składniki są już dokładnie połączone dodajemy roztopione
masło. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne, nie będzie kleiło się do ścian miski. Całość przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie zbijamy je pięścią aby pozbyć się powietrza. Ponownie odstawiamy pod przykryciem na godzinę.*można wszystkie składniki włożyć do automatu do pieczenia
chleba i włączyć program Wyrabianie.Dzielimy na 3 równe części i na lekko oprószonej stolnicy formujemy 3 wałeczki. Zaplatamy jak warkocz, przekładamy na pergamin i smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Studzimy na kratce.