ßßß Cookit - przepis na PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI Z LEKKO ZIEMNIACZANEGO CIASTA

PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI Z LEKKO ZIEMNIACZANEGO CIASTA

nazwa

Wykonanie

Kiedyś piekłam słodkie drożdżówki z ciasta z dodatkiem ziemniaków i bardzo smakowały one moim dzieciom. Dlatego planując ciasto na Święto Pyry naszej wielkopolskiej blogerskiej Grupy ( relacja będzie niebawem) postanowiłam zrobić sezonowy placek drożdżowy ze śliwkami , z ciasta z dodatkiem niewielkiej ilości ziemniaczanej masy. Wyszło pyszne, wilgotne, trochę mniej puszyste niż zwykłe drożdżowe .
ok. 500 g mąki pszennej
30 g drożdży i łyżeczka cukru
szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki cukru i 1 z wanilią
szczypta soli
100 g masła
2/3 szklanki ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
śliwki ( ok 1/2 kg)
kruszonka :
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki krupczatki i 2 łyżki wiórków kokosowych
Na początku zrobiłam rozczyn : drożdże rozrobiłam z łyżeczką cukru w miseczce, dodałam 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszałam, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Masło stopiłam i wystudziłam do temperatury pokojowej. Mąkę wsypałam do miski, posoliłam troszkę. Cukier i waniliowy wymieszałam z jajkami. Do mąki dodawałam stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, cukier z jajkami , resztę letniego mleka , puree ziemniaczane i stopione masło. Wyrabiałam dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto odstawało od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę żeby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto rozprowadziłam na natłuszczonej dużej blasze ( 26 na 40 cm) i postawiłam w ciepłym miejscu, by nieco podrosło. W tym czasie zrobiłam kruszonkę zagniatając palcami wszystkie jej składniki na drobne grudki i pokroiłam wypestkowane duże śliwki na mniejsze kawałki.
Położyłam je na wyrośniętym cieście, posypałam kruszoną i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50 minut, aż placek uzyskał złoty kolor.
Smakował zarówno gościom ze Święta Pyry u Kuby co gotuje, jak i moim domownikom. Polecam tę pyszną wersję placka drożdżowego.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/placek-drozdzowy-ze-sliwkami-z-lekko-ziemniaczanego-ciasta