ßßß
Zrobiłam jeszcze pyszne drożdżówki ze śliwkami, które już niestety się kończą. Te bułki chodziły za mną już od dawna, znalazłam je na blogu Ewy . Wyszły rewelacyjne w smaku, polecam je Wam. U nas szybko zniknęły, pojawiło się kilka osób chętnych do spróbowania. Szaleje w kuchni, a co tam.Jeszcze kilka dań tworzę, będę chyba do północy działać, ale mam jutro dzień wolny więc korzystam.Zapraszam :-)Składniki:- 50 g świeżych drożdży- 500 g mąki pszennej- 125 ml mleka- 100 g masła- 50 g cukru- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią- szczypta soli- 2 jajka- 5 śliwek (ok.300g)- cynamon na kruszonkę - 75 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.Wykonanie:Do kubeczka wkruszyć drożdże i wymieszać je z ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuścić masło i je przestudzić.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, masło, cukry, jajka i szczyptę soli. Wyrobić ciasto przez chwilę, wystarczy kilka minut. Podzielić na 10 kulek, lekko rozpłaszczyć na formę bułek. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułki, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Składniki na kruszonkę wymieszać ucierając je palcami, odstawić do lodówki.Następnie w każdej bułce zrobić wgłębienie, ja zrobiłam szklanką, poukładać po połowie śliwki podzielonej na 4 części, posypać cynamonem i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 25-30 minut. Studzić na kratce.Smacznego :-)



