Wykonanie
Zrobiłam jeszcze pyszne drożdżówki ze
śliwkami, które już niestety się kończą. Te
bułki chodziły za mną już od dawna, znalazłam je na blogu Ewy . Wyszły rewelacyjne w smaku, polecam je Wam. U nas szybko zniknęły, pojawiło się kilka osób chętnych do spróbowania. Szaleje w kuchni, a co tam.Jeszcze kilka dań tworzę,
będę chyba do północy działać, ale mam jutro dzień wolny więc korzystam.Zapraszam :-)Składniki:- 50 g świeżych
drożdży- 500 g
mąki pszennej- 125 ml
mleka- 100 g
masła- 50 g
cukru- 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią- szczypta
soli- 2
jajka- 5
śliwek (ok.300g)-
cynamon na kruszonkę - 75 g
masła, 3/4 szklanki
cukru, 3/4 szklanki
mąki pszennej, 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią.Wykonanie:Do kubeczka wkruszyć
drożdże i wymieszać je z ciepłym
mlekiem, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuścić
masło i je przestudzić.Do miski przesiać
mąkę, dodać rozczyn z
drożdży,
masło,
cukry,
jajka i szczyptę
soli. Wyrobić ciasto przez chwilę, wystarczy kilka minut. Podzielić na 10 kulek, lekko rozpłaszczyć na formę
bułek. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć
bułki, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Składniki na kruszonkę wymieszać ucierając je palcami, odstawić do lodówki.Następnie w każdej
bułce zrobić wgłębienie, ja zrobiłam szklanką, poukładać po połowie
śliwki podzielonej na 4 części, posypać
cynamonem i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 25-30 minut. Studzić na kratce.Smacznego :-)