Wykonanie
Jak Wielkanoc to oczywiście na blogach królują zajączki,
jajka itp..u mnie też są zajączki...może nie wygląda dokładnie jak zajączek, ale coś z niego ma haha...pomysł na takie zajączki znlazłam tutaj.1,5 szkl.( 230g)
mąki chlebowej lub Manitoby [
mąki tortowej Młynomag ]1 szkl.( 150g)
mąki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste [
mąki tortowej Młynomag ]2 spore szczypty
soli( około 2-4 g)2-3 łyżki(10- 15g)
cukru, dla wersji słodkiej około 1/4 szklanki7g suchych
drożdży [ 20 g świeżych]1
jajko1
żółtko80-90g
masła, rozpuszczonego i przestudzonego3/4- 1 szkl. letniego
mlekaW misce wymieszać obie
mąki, wsypać
sól,
cukier i
drożdże. Następnie wlać chłodne
masło,
jajko,
żółtko i około 1/2 szklanki
mleka. Wyrabiać łyżką a następnie rękoma. Jeśli masa będzie za sucha- stopniowo dolewać pozostałą część
mleka, jeśli zbyt kleista- dodawać po trochu
mąki. Ciasto wyrabiać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 17o stopni.Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt wielkości około 34x27cm, nożem wyrównać brzegi( ścinki pozostawić na ogonki). Radełkiem pociąć ciasto na 13-14 pasków( 12 na zajączki, pozostałe na ogonki). Końcówki ciasta lekko pociągnąć, aby nadać im bardziej spiczasty kształt. Paski zawijać w króliczki, w środek włożyć kuleczki( ukształtowane z resztek ciasta)- ogonki. Króliczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem , zachowując odstępy.Piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.Ostudzone można polać lukrem .