ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki zawijane z orzechami i syropem klonowym

Drożdżówki zawijane z orzechami i syropem klonowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
530 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
25 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
3/4 łyżeczki soli
Nadzienie
40 ml syropu klonowego
20 ml roztopionego masła (1 kopiasta łyżka)
120 g drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
140 g drobno posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)
Lukier
90 g cukru pudru
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Dekoracja
15 g orzechów pekan lub włoskich
Wykonanie
przygotować rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł w misce umieścić mąkę, cukier, jajka, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
następnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1 , 5 godziny
wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blat podsypany mąką, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 40 na 50 cm
wymieszać ze sobą syrop klonowy z roztopionym chłodnym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem. Orzechy drobno posiekać (ale nie zmielić – wtedy kawałki byłyby za małe – lepiej smakują i wyglądają bardziej wyraziste cząstki orzechów)
posmarować całą powierzchnie masłem z syropem, a następnie posypać cukrem z cynamonem oraz posiekanymi orzechami
prostokąt ciasta zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku – powinniśmy otrzymać roladę długości 40 cm. Ostrym nożem pokroić na około 3 do 3,5 cm kawałki, to znaczy dokładnie na 12 części
zwinięte kawałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przecięciem do dołu – czyli tak by widzieć zawinięcie. rozłożyć je na blasze równomiernie. Zostawić je na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
piec w temperaturze 180ºC przez około 25 do 30 minut, aż się przyrumienią. Upieczone rollsy przestudzić w formie, a następnie studzić na kratce
gdy będą jeszcze ciepłe przygotować lukier ucierając ze sobą wszystkie jego składniki i polać nim bułeczki. Zanim lukier stężeje posypać wierzch z grubsza posiekanymi orzechami
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/drozdzowki-zawijane-z-orzechami-i-syropem-klonowym