Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1
jajko- 4 łyżki budyniu
śmietankowego- 2 łyżki letniej
wody- 3 łyżki roztopionego
masła- 2 szklanki
mąki pszennej- 15g świeżych
drożdży- 1/4 łyżeczki
soli- 1/2 łyżka
cukru- 1/2 szklanki
mleka*na nadzienie- garść
orzechów włoskich- garść
orzechów laskowych- 2 łyżki
cynamonu- 1/2 szklanki
brązowego cukru- 2 łyżki roztopionego
masłaSposób przygotowania:1. Do letniego
mleka dodajemy dwie łyżki
wody,
cukier i
drożdże, mieszamy do połączenia składników, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż
drożdże się ruszą.2. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
budyń, dodajemy
jajko, wyrośniętą mieszankę
drożdżową, wszystko mieszamy, wlewamy ostudzone
masło, wyrabiamy ręką. Odstawiamy ciasto na 15 min, by odpoczęło. Następnie ponownie wyrabiamy (jeśli ciasto się bardzo klei można dodać trochę
mąki) i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.3.
Orzechy siekamy, mieszamy z
brązowym cukrem i
cynamonem.4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na grubość ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy ciasto
masłem, posypujemy mieszanką
cynamonową i lekko przyciskamy. Zawijamy na kształt rolady, następnie kroimy na kawałki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.5. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, na lekko rumiany kolor.