ßßß
Dzień Chleba mogłabym świętować częściej. Trzy razy w tygodniu piekę chleb, a dwa razy bułeczki. Nigdy mi się nie znudzi. To przynoszące najwiecej radości wypieki. Z okazji dzisiejszego dnia chciałam się przygotować na szóstkę - 6 przepisów, może i Wy znajdziecie coś dla siebie i będziecie mogli się przyłączyć do świętowania?Zadziwiające. Nie wiem, czy to Dzień Chleba magicznie zadziałał, czy po tylu upieczonych chlebach drożdżowych w końcu musiał się udać - zakwas. Moje największe osiągnięcie w dziedzinie pieczenia chleba. Teraz wszystkie przepisy na chleb są osiągalne na wyciągnięcie dłoni ... Aż się boję, jaką rewolucję to spowoduje na tym blogu ;). I pomyśleć, że to było takie proste ... Chleb piekłam już kilka razy: mięciutki, sprężysty w środku, z delikatną, nie grubą, chrupiącą skórką. Znakomity przepis Agusi z forum CinCin . Polecam!Składniki:1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego2/3 szklanki mleka1/4 szklanki wody źródlanej2 łyżki roztopionego masła1 łyżka cukru1 łyżka soli3 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka drożdżyNa wierzch:1 jajko2 łyżki słodkiej śmietankinasiona do posypaniaZakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.Metoda manualna:Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.Metoda maszynowa:Wlać do maszyny wszystkie płyny, razem z zakwasem. Następnie składniki sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program 'dough' do wyrabiania ciasta. Zostawić w maszynie do końca programu, do wyrośnięcia.Następnie:Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden duży bochenek w wysokiej formie o wymiarach dolnych 26 x 13 cm). Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami.Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piekę dłużej o 5 minut niż 2 małe).Studzić na kratce.Smacznego :)