Wykonanie
Dzień
Chleba mogłabym świętować częściej. Trzy
razy w tygodniu piekę
chleb, a dwa
razy bułeczki. Nigdy mi się nie znudzi. To przynoszące najwiecej radości wypieki. Z okazji dzisiejszego dnia chciałam się przygotować na szóstkę - 6 przepisów, może i Wy znajdziecie coś dla siebie i będziecie mogli się przyłączyć do świętowania?Zadziwiające. Nie wiem, czy to Dzień
Chleba magicznie zadziałał, czy po tylu upieczonych chlebach
drożdżowych w końcu musiał się udać - zakwas. Moje największe osiągnięcie w dziedzinie pieczenia
chleba. Teraz wszystkie przepisy na
chleb są osiągalne na wyciągnięcie dłoni ... Aż się boję, jaką rewolucję to spowoduje na tym blogu ;). I pomyśleć, że to było takie proste ...
Chleb piekłam już kilka
razy: mięciutki, sprężysty w środku, z delikatną, nie grubą, chrupiącą skórką. Znakomity przepis Agusi z forum CinCin . Polecam!Składniki:1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego2/3 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody źródlanej2 łyżki roztopionego
masła1 łyżka
cukru1 łyżka
soli3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
drożdżyNa wierzch:1
jajko2 łyżki słodkiej
śmietankinasiona do posypaniaZakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym
mlekiem.Metoda manualna:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej
wody, dodać
cukier i 2-3 łyżki
mąki. Resztę
mąki wymieszać z
solą, miksturą
drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione
masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.Metoda maszynowa:Wlać do maszyny wszystkie płyny, razem z zakwasem. Następnie składniki sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program 'dough' do wyrabiania ciasta. Zostawić w maszynie do końca programu, do wyrośnięcia.Następnie:Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej
mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden duży bochenek w wysokiej formie o wymiarach dolnych 26 x 13 cm). Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki
jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej
śmietanki, posypać nasionami.Piec 10 minut w temperaturze 240ºC,
potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piekę dłużej o 5 minut niż 2 małe).Studzić na kratce.Smacznego :)