ßßß
Składniki:1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego (ja dałam żytni)2/3 szklanki mleka1/4 szklanki wody źródlanej2 łyżki roztopionego masła1 łyżka cukru1 łyżka soli (następnym razem dam 1 łyżeczkę)3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja dałam pszenną razową)1 łyżeczka drożdżyNa wierzch:1 jajko2 łyżki słodkiej śmietankinasiona do posypaniaZakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.WykonanieDrożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden bochenek w formie keksówce o długości 26 cm, którą wysmarowałam olejem i wysypałam ziarnami siemienia i sezamu). Zostawić je na 1 godzinę (mój rósł znacznie dłużej), przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami (ja posmarowałam mlekiem).Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piec dłużej o 5 minut niż 2 małe).Studzić na kratce.
/wydrukuj przepis/