ßßß Cookit - przepis na Chleb mleczny na zakwasie

Chleb mleczny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten chlebek zobaczyłam u Dorotuś a robiłam go jeszcze w listopadzie. (wreszcie się doczekał publikacji) Chlebek jest niezwykle smaczny a do tego długo zachowuje świeżość i pięknie się mrozi ( a to dla mnie bardzo ważne, ba zazwyczaj zjadamy połówkę chleba a drugą mrozimy na potem). Mam tylko jedną uwagę do przepisu. Dorotuś napisała, że potrzebna jest 1 łyżka soli, moim zdaniem powinna być to 1 łyżeczka, bo chlebek jest jednak dość słony.
Składniki:
1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego (ja dałam żytni)
2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody źródlanej
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżka soli (następnym razem dam 1 łyżeczkę)
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja dałam pszenną razową)
1 łyżeczka drożdży
Na wierzch:
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
nasiona do posypania
Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden bochenek w formie keksówce o długości 26 cm, którą wysmarowałam olejem i wysypałam ziarnami siemienia i sezamu). Zostawić je na 1 godzinę (mój rósł znacznie dłużej), przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami (ja posmarowałam mlekiem).
Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piec dłużej o 5 minut niż 2 małe).
Studzić na kratce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/08/Chleb-mleczny-na-zakwasie.html