Wykonanie
W sobote byl podobno
Dzien Mezczyzny ;) Moich domowych mezczyzn najlatwiej uszczesliwic pysznym
chlebem :) Synek dopomina sie o pietke, drugi maluch skorka od
chleba masuje zabkujace dziasla, a najstarszy zjada grube pajdy na sucho. Dla mnie niewiele zostaje ;)Brzepis z blogu Moje slodkie impresje od myniolinki - dziekuje :)
1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego2/3 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody2 łyżki roztopionego
masła1 łyżka
cukru1 łyżka
soli3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
drożdży w proszku1
jajko2 łyżki słodkiej
śmietankinasiona do posypania ( u mnie ziarna dyni)Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym
mlekiem.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej
wody, dodać
cukier i 2-3 łyżki
mąki. Resztę
mąki wymieszać z
solą, miksturą
drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniecdodając roztopione
masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, dopodwojenia objętości.Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej
mąką powierzchni uformować 2 okrągłebochenki (ja upiekłam jeden duży). Zostawić na 1 godzinę, przykryte, dopodwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki
jajkiemroztrzepanym z odrobiną słodkiej
śmietanki, posypać nasionami.Piec 10 minut w temperaturze 240ºC,
potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut(jeden duży bochenek piec dłużej o 5 minut niż 2 małe).Studzić na kratce.