ßßß Cookit - przepis na Chleb mleczny na zakwasie

Chleb mleczny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

W sobote byl podobno Dzien Mezczyzny ;) Moich domowych mezczyzn najlatwiej uszczesliwic pysznym chlebem :) Synek dopomina sie o pietke, drugi maluch skorka od chleba masuje zabkujace dziasla, a najstarszy zjada grube pajdy na sucho. Dla mnie niewiele zostaje ;)
Brzepis z blogu Moje slodkie impresje od myniolinki - dziekuje :)
1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży w proszku
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
nasiona do posypania ( u mnie ziarna dyni)
Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę
mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec
dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do
podwojenia objętości.
Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe
bochenki (ja upiekłam jeden duży). Zostawić na 1 godzinę, przykryte, do
podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem
roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami.
Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut
(jeden duży bochenek piec dłużej o 5 minut niż 2 małe).
Studzić na kratce.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/03/Chleb-mleczny-na-zakwasie.html