ßßß
1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego2/3 szklanki mleka1/4 szklanki wody2 łyżki roztopionego masła1 łyżka cukru1 łyżka soli3 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka drożdży w proszku1 jajko2 łyżki słodkiej śmietankinasiona do posypania ( u mnie ziarna dyni)Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztęmąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniecdodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, dopodwojenia objętości.Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłebochenki (ja upiekłam jeden duży). Zostawić na 1 godzinę, przykryte, dopodwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiemroztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami.Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut(jeden duży bochenek piec dłużej o 5 minut niż 2 małe).Studzić na kratce.