Wykonanie

Odrywane buchty z przepysznym nadzieniem smakują wyśmienicie. Do zrobienia ich zainspirował mnie program ,,Jak to jest zrobione". Podczas oglądania emisji odcinka, w której pokazywali masową produkcję
drożdżowych bułeczek z takim właśnie nadzieniem aż nam ślinka pociekła :)))Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukru4 dag świeżych
drożdży3/4 szklanki ciepłego
mleka50 g roztopionego
masłaszczypta
soli1
jajkoszklanka prażonych
orzechów włoskich3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mleka50 g
masła1/2 łyżeczki
cynamonu1. Składniki na
ciasto drożdżowe dokładnie urabiamy, ręcznie lub mikserem.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
sól,
cukier,
jajko, roztopione
masło i
drożdże rozpuszczone w
mleku. Zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.2.
Cukier roztapiamy w rondelku o grubym dnie. Gdy będzie już lekko brązowy wlewamy
mleko (za jednym zamachem) i gotujemy tak długo, dopóki karmel się nie roztopi. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.3. Do naczynia żaroodpornego, silikonowej formy lub formy do tarty wlewamy karmel, posypujemy go
cynamonem i
orzechami. Z ciasta lepimy kulki i ciasno układamy je w naczyniu. Pieczemy ok 20 minut w 200*C, a przez kolejne 15 minut w 150*C.



4. Bułeczki wykładamy z piekarnika i studzimy.
