Wykonanie
Cynamonowe ślimaczki z
serkiem mascarpone smakują wyśmienicie. Są bardzo proste w wykonaniu, a smakują jak z
cukierni. Obydwoje z Mężem uwielbiamy
cynamon, więc takie drożdżówki to dla nas prawdziwe niebo w gębie :)Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1/2 mała łyżeczki
soli5 łyżek
cukru3/4 szklanki ciepłego
mleka3 dag świeżych
drożdży70g roztopionego
masła1
jajkoNadzienie:1/2 szklanki posiekanych
migdałów (lub
orzechów włoskich)1/2 szklanki
cukru75 g ciepłego
masła2 łyżki
cynamonuPolewa:1/2 opakowania
serka mascarpone1/4 szklanki
cukru pudru1 łyżka esencji waniliowejsok z 3/4
pomarańczy1. Z
mąki,
drożdży,
cukru,
mleka i
jajka zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz.2. Składniki na nadzienie połączyć, zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35/35 cm, następnie posmarować do 3/4 masą
cynamonową, zwinąć w roladkę.
3. Roladę pokroić na 2 cm kawałki, ułożyć na blaszce w odległości ok 2 cm (ciasto jeszcze urośnie). Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut.
4. Składniki na polewę dokładnie zmiksować. Gotowe, jeszcze gorące ślimaczki dekorować wg uznania.