ßßß
Cynamonowe ślimaczki z serkiem mascarpone smakują wyśmienicie. Są bardzo proste w wykonaniu, a smakują jak z cukierni. Obydwoje z Mężem uwielbiamy cynamon, więc takie drożdżówki to dla nas prawdziwe niebo w gębie :)Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej1/2 mała łyżeczki soli5 łyżek cukru3/4 szklanki ciepłego mleka3 dag świeżych drożdży70g roztopionego masła1 jajkoNadzienie:1/2 szklanki posiekanych migdałów (lub orzechów włoskich)1/2 szklanki cukru75 g ciepłego masła2 łyżki cynamonuPolewa:1/2 opakowania serka mascarpone1/4 szklanki cukru pudru1 łyżka esencji waniliowejsok z 3/4 pomarańczy1. Z mąki, drożdży, cukru, mleka i jajka zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz.2. Składniki na nadzienie połączyć, zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35/35 cm, następnie posmarować do 3/4 masą cynamonową, zwinąć w roladkę.
3. Roladę pokroić na 2 cm kawałki, ułożyć na blaszce w odległości ok 2 cm (ciasto jeszcze urośnie). Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut.
4. Składniki na polewę dokładnie zmiksować. Gotowe, jeszcze gorące ślimaczki dekorować wg uznania.