Wykonanie
Jak dla mnie te drożdżówki to
absolutny hit jesieni. Pięknie wyglądają, super smakują, zwłaszcza zaraz po upieczeniu ze szklanką zimnego
mleka, no i jak pachną... Naprawdę dawno nie upiekłam czegos tak zachwycającego... Przepis dorotus . Zrobilam dokumentację krok po kroku, korzystając z know-how autorki oryginalu. Jadlam te drożdżówki dwukrotnie, za pierwszym razem z farszem ze swieżo lupanych
orzechów wloskich, za drugim razem u przyjaciolki - z
orzechami kupionymi "w paczce" (raczej jeszcze z zeszlego roku). W smaku spora róznica - jesli
mozecie uzyjcie jak najswieższych
orzechów.Skladniki na ciasto (10-11 sztuk bułeczek) [szklanka w tym przepisie ma 250 ml]:160 ml
mleka2,5 łyżki
cukrupół łyżeczki
soli1
jajko2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki roztopionego
masła7 g
drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g
drożdży świeżych (dalam swieze)Wykonanie:Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z
drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn - zasypac
drozdze cukrem, dobrze polączyc, dodac cieple
mleko - kilka lyzek i odstawic w cieple miejsce, az
drozdze urosną). Nie dosypywać więcej
mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. [uzylam miksera - koncowki z duzym hakiem]Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. [ wstawilam do piekarnika, nienagrzanego, tylko z wlaczoną
zarówką]. Ciasto bedzie roslo okolo godziny, poltorej.Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.
Każdą część rozwałkować na placuszek.Na wierzchu posmarować nadzieniem.
Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.
Następnie naleśnik złożyć na pół.
Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt
serca.
Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.Składniki na
orzechowe nadzienie:200 g zmielonych
orzechów włoskich lub pekan [dalam wloskie]100 g
brązowego cukru [dalam troche mniej, trzcinowy i bialy, z przewagą ilosciową trzcinowego]80 g
śmietany kremówki40 ml
rumu (można zastąpić
aromatem rumowym, do smaku) - dalam pol opakowania malego aromatyu
rumowego, tj. nieco wiecej niz pol lyzkipół łyżeczki
cynamonuWszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.
Dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.