Wykonanie
... z nutą
pomarańczy i przypraw korzennych.
Jadłam wiele
marchewkowych ciast, sama też piekłam kilka
razy, ale to jest mistrzowskie! Oryginalny przepis, który przerobiłam na swoją wersję znalazłam na tej stronie.

Składniki:4
marchewki1,5 szklanki
mąki4
jajkaszklanka
olejuszklanka
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru)1,5 szklanki
migdałówtabliczka
gorzkiej czekoladyotarta skórka z połowy
pomarańczyłyżeczka
sody oczyszczonejłyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki zmieszanych przypraw (
cynamon,
imbir,
kardamon)pół łyżeczki
soli+opcjonalnie
orzechy włoskie do ozdobyPrzygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
migdały rozdrobnić za pomocą blendera,
czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Jajka ubić z
cukrem i stopniowo dodać
olej. Następnie dodać
mąkę,
sól,
sodę i
proszek do pieczenia.Teraz czas na
przyprawy, skórkę
pomarańczy,
orzechy i
marchewkę.Całemu procesowi towarzyszy włączony mikser, składniki należy dodawać stopniowo.Ciasto wylać na blachę.Można na wierzchu ozdobić
orzechami włoskimi.Piec w 180 przez 30-35 min w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

