ßßß
Składniki:- 1 i 1/4 szklanki oleju,- 4 jaja,- 2 szklanki mąki,- 2 szklanki cukru,- 2 szklanki marchewek (mi wyszło 7 sztuk),- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 2 łyżeczki cynamonu,- 2 łyżeczki sody,- szczypta soli,- 1 szklanka orzechów włoskich,- 1 słoik powideł śliwkowych,- 1 gorzka czekolada,- 1/2 szklanki mleka.Sposób wykonania:Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Następnie stopniowo wlewamy olej i dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy marchew przetartą na tarce o małych oczkach (ale nie tych najmniejszych, tylko podłużnych) i dalej mieszamy.Do woreczka wkładamy orzechy i rozbijamy je tłuczkiem. Wrzucamy je do gotowej masy i delikatnie mieszamy łyżką.Ciasto przelewamy do prostokątnej tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 40 minut.Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je w poprzek na pół, smarujemy dolną część powidłami i przykrywamy górną częścią.Osobno, w kąpieli wodnej (w garnku postawionym na innym garnku, w którym gotuje się woda) rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z mlekiem, aż do otrzymania gładkiej masy. Lekko ciepłą polewą smarujemy wierzch ciasta.