Wykonanie
Pin It

Po raz pierwszy ciasto
marchewkowe upiekłam 2 lata temu, bez przekonania, szczerze powiedziawszy... Ale to była miłość od pierwszego wejrzenia :-). Piekę je teraz często, upominają się o nie moi goście, a poza tym robi się je szybko, łatwo i przyjemnie !Przepis znalazłam w Wysokich obcasach, jest autorstwa Marty Gessler. Ja dodaję jeszcze
kardamon i zmniejszyłam trochą ilość
cukru .Składniki:2 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru2 szklanki drobno utartej
marchewki4
jaja1 i 1/4 szklanki
oleju2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliWykonanie:
Jaja dokładnie utrzeć z
cukrem i szczyptą
soli na puszystą masę. Powoli dodawać
marchew,
mąkę i
olej. Następnie wszystkie
przyprawy, delikatnie wymieszać.Piec w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.

