Wykonanie
W jednym ze wspaniałych krakowskich sklepików kupiłam na prośbę Ukochanego kawałek ciasta
marchewkowego... Tak mu posmakowało, że na drugi dzień przyniósł do domu kilka
marchewek i poprosił o wypiek pt. ciasto
marchewkowe...Ja nigdy nie upiekłam samodzielnie żadnego ciasta, bo jakoś
serca nie mam do tego, boję się, że nie urośnie itp... Ale jak mus to mus, czego nie robi się dla miłości.I powstało... Smaczne, wilgotne i pożywne ciasto...Składniki: (wychodzi 2 keksówki o wymiarach 25/12/6)- 4
jajka- 3/4 szklanki
oleju- 1.5 szklanki
cukru- 2 szklanki
mąki- 4 duże
marchewki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
soliWykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i
sól.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do drugiej miski wbić
jajka i przy pomocy miksera utrzeć je z
cukrem na białawą masę. Następnie stopniowo dodawać
mąkę z dodatkami nadal ucierając mikserem. Kolejno porcjami wlewać
olej i wymieszać.Do ciasta dodać
marchewkę. Dobrze wymieszać.Całą masę w miarę równo podzielić na dwie keksówki.Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto piec 45 minut.Gotowe. Smacznego.